Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

22 χρόνια μετά το ατύχημα στο Τσέρνομπιλ









22 χρόνια μετά την έκρηξη στον αντιδραστήρα Νο 4 της πυρηνικής μονάδας του Τσέρνομπιλ, πολλοί εξακολουθούν να αγνοούν τις δραματικές επιπτώσεις αυτής της καταστροφής:

* Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει εκτιμήσει ότι η συνολική ακτινοβολία που έχει εκλυθεί ήταν 200 φορές μεγαλύτερη από αυτή που απελευθερώθηκε συνολικά από τις ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.
* Περίπου 350.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους που μολύνθηκαν από ραδιενέργεια. Εντούτοις, 9500 άτομα ζουν ακόμα στις ζώνες υποχρεωτικής εκκένωσης.
* Γύρω στα 7.000.000 άνθρωποι εισπράττουν επιδόματα, συντάξεις και υγειονομική ασφάλιση ως πληγέντα από το Τσέρνομπιλ
* Η συνολική οικονομική καταστροφή στην Ουκρανία μόνο υπολογίζεται να υπερβεί τα 165 εκατ. Ευρώ μέχρι το 2015
* Μέχρι το 2005, περίπου 4.000 περιπτώσεις καρκίνουτου θυρεοειδούς εκδηλώθηκαν στη Λευκορωσία, την Ουκρανία και τη Ρωσία σε άτομα που ήταν κάτω των 18 την εποχή του ατυχήματος
* Επίσημες αναφορές υπολογίζουν ότι οι θανατηφόροι καρκίνοι φτάνουν τους 9.000. Ανεξάρτητοι επιστήμονες υπολογίζουν ότι συνολικά 30.000-60.000 άτομα θα πεθάνουν από καρκίνους λόγω του ατυχήματος στο Τσέρνομπιλ
* Ο αριθμός των ανθρώπων που διαγνώσθηκαν ως μόνιμα ανάπηροι από το ατύχημα (και τα παιδιά τους) αυξήθηκε από 200 το 1991 σε 64.500 το 1997 και σε πάνω από 91.000 το 2001.
* Στην Μ. Βρετανία, πάνω από 2.500 χιλιόμετρα από την πηγή της καταστροφής, 374 κτηνοτροφικές φάρμες με 200.000 πρόβατα ακόμα υφίστανται περιορισμούς λόγω ραδιενεργού μόλυνσης από το ατύχημα στην Ουκρανία. Οι μολυσμένες περιοχές στην Μ. Βρετανία καλύπτουν μια έκταση 750 τετραγ. χιλιομέτρων
* Σε ορισμένες περιοχές της Γερμανίας, Αυστρίας, Ιταλίας, Σουηδίας, Φινλανδίας, Λιθουανίας και Πολωνίας, τα άγρια θηράματα (συμπεριλαμβανομένων του αγριόχοιρου και του ελαφιού), τα άγρια μανιτάρια, βατόμουρα και σαρκοφάγα ψάρια των λιμνών ακόμα έχουν επίπεδα μόλυνσης από Καίσιο-136 μερικών χιλιάδων Μπεκερέλ ανά κιλό
* Η Κομισιόν δεν περιμένει καμία αλλαγή σύντομα και συμπεραίνει: «Οι περιορισμοί σε ορισμένες τροφές από ορισμένα κράτη μέλη θα πρέπει συνεπώς να συνεχιστούν να εφαρμόζονται για αρκετά χρόνια ακόμα».

Η καταστροφή του Τσέρνομπιλ συνεχίζεται και κανένας ακόμα δεν γνωρίζει την πραγματική έκταση της καταστροφής σε ανθρώπους και περιβάλλον. Αλλά ξέρουμε όμως αρκετά ώστε να πούμε πως κανένας δεν μπορεί να αποδεχτεί ακόμα και το παραμικρό ρίσκο του να ξανασυμβεί αυτό ξανά!

Στοιχεία από την Έκθεση των Ευρωπαίων Πράσινων “The Nuclear Endgame”

Κυριακή 19 Απριλίου 2009

Μην πυροβολείτε τις ΑΠΕ!

Το τελευταίο διάστημα έχουν δει τα φώτα της δημοσιότητας περιπτώσεις σημαντικών έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), όπως το Φωτοβολταϊκό Πάρκο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, των οποίων η υλοποίηση κινδυνεύει λόγω αντιδράσεων και προσφυγών τοπικών φορέων. Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ, τηρουμένων των νόμιμων προϋποθέσεων και των περιβαλλοντικών προδιαγραφών, είναι σαφώς υπέρ της ανάπτυξης των ΑΠΕ καθώς αυτές –μαζί με την εξοικονόμηση ενέργειας– αποτελούν τα βασικά εργαλεία για τη μείωση των εκπομπών CO2 και τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Το σχεδιαζόμενο Φ/Β Πάρκο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και μπορεί να προσφέρει σημαντικά ποσά ενέργειας αντίστοιχης της κατανάλωσης του 42% των νοικοκυριών του Ν. Αρκαδίας. Θα υλοποιηθεί μάλιστα σε χώρο αποκατάστασης εξαντλημένων ορυχείων και θα προσφέρει όχι μόνο περιβαλλοντικά αλλά και σημαντικά οικονομικά οφέλη στην περιοχή μεταξύ των οποίων η δημιουργία 30 μόνιμων θέσεων εργασίας.

Εναντίον του έργου έχουν προσφύγει στο ΣτΕ η Πανελλήνια Κυνηγετική Συνομοσπονδία, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου, και ένας κάτοικος της Μεγαλόπολης, επιτυγχάνοντας την προσωρινή αναστολή της υλοποίησης του. Οι λόγοι που επικαλούνται αφορούν στις επιπτώσεις του έργου στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής και ιδιαίτερα στην αναπαραγωγή και στην εν γένει διαβίωση των θηραμάτων(!) λόγω της αντανάκλασης του ήλιου στα Φ/Β πάνελ. Δεν γνωρίζουμε πού βασίζουν την εκτίμηση τους αυτοί οι κυνηγοί, απορούμε όμως γιατί δεν επικαλούνται και την προφανή επίπτωση που η αντανάκλαση του ήλιου στα Φ/Β πάνελ θα έχει και …στην ορθή και αποτελεσματική στόχευση των θηραμάτων!

Πέραν του γεγονότος ότι υπάρχουν σοβαρά επιστημονικά στοιχεία και μαρτυρίες όπως της Greenpeace και του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που αντικρούουν τους ισχυρισμούς αυτούς, η ΔΕΗ έχει δεσμευθεί σε σημαντικά περιβαλλοντικά αντισταθμιστικά έργα, όπως η δενδροφύτευση 750 στρεμμάτων περιμετρικά του χώρου εγκατάστασης και επιπλέον 1.350 στρεμμάτων σε περιοχές που θα υποδείξει ο Δήμος καθώς και η κατασκευή δύο λιμνών χωρητικότητας 100.000 κ.μ.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ τάσσονται υπέρ του έργου και καλούν τους προσφεύγοντες να σκεφθούν συνολικά το περιβάλλον, να αναλογιστούν τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η χρήση των ορυκτών καυσίμων τόσο στην περιοχή της Μεγαλόπολης, όσο και στον πλανήτη συνολικά και να σταματήσουν να εμποδίζουν το έργο.

Σε ότι αφορά στα αιολικά πάρκα, στο θεσμικό πλαίσιο της αδειοδότησης τους πρόσφατα προστέθηκε και το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ, το οποίο, παρά τις σημαντικές αδυναμίες του, θέτει σαφείς και αυστηρές προϋποθέσεις για τη χωροθέτηση των αιολικών πάρκων σε ότι αφορά τις επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, ενώ μάλιστα είναι αδικαιολόγητα περιοριστικό για τις ΑΠΕ σε ότι αφορά άλλες ανθρωπογενείς χρήσεις όπως η οικιστική και η τουριστική. Επίσης οι διαδικασίες αξιολόγησης και δημοσιοποίησης κάθε πρότασης έργου δίνουν επαρκώς την ευκαιρία σε όποιον έχει βάσιμες αντιρρήσεις να τις υποβάλλει και να συνεκτιμηθούν.

Με βάση τα παραπάνω, οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ τίθενται υπέρ της εγκατάστασης αιολικών πάρκων εφόσον βέβαια αυτά πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις και περιβαλλοντικές προδιαγραφές. Παράλληλα επιδιώκουν να δρουν τόσο κεντρικά όσο και τοπικά ανοίγοντας το δημόσιο διάλογο ώστε να αμβλύνονται οι αδικαιολόγητες και να εισακούονται οι βάσιμες και τεκμηριωμένες αντιδράσεις.

Οι ΑΠΕ δεν μπορούν να αναπτυχθούν ερήμην ή ενάντια στη θέληση των τοπικών κοινωνιών, ούτε όμως έχουν καμία προοπτική αν επικρατήσει μια λογική που λέει ότι «είμαστε υπέρ των ΑΠΕ, όσο αυτές είναι μακριά από εμάς». Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ θέλουμε να επιδείξουμε πως οι ΑΠΕ, εκτός από καθαρή ενέργεια, μπορούν να προσφέρουν ευκαιρίες για ουσιαστική τοπική ανάπτυξη, χωρίς τις καταστροφικές συνέπειες του μαζικού τουρισμού και της οικοδόμησης.

Παράλληλα, επισημαίνουμε ξανά ότι για την αναγκαία αλλαγή του ενεργειακού μας μοντέλου και τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής είναι απαραίτητο να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα και προϋποθέσεις και για τη μικρής κλίμακας και οικιακή εφαρμογή των ΑΠΕ. Ειδικά η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών σε συνδυασμό με το κλίμα της Ελλάδας αποτελεί προνομιακή λύση, γεγονός που οι κυβερνήσεις και η διοίκηση στη χώρα μας έχουν αποτύχει ως σήμερα να κατανοήσουν.

Η Θεματική Ομάδα Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

των Οικολόγων Πράσινων

Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

Δευτέρα 6 Απριλίου 2009

Συνάντηση διαλόγου

Συνάντηση διαλόγου για τα θέματα Κοινωνικής Ευρώπης, Μετανάστευσης, Δικαιωμάτων

Παρασκευή 10 Απριλίου, ώρα 14.00-18.00, αίθουσα ΟΤΟΕ (Βησσαρίωνος 9, 4ος όροφος)

Οι Οικολόγοι Πράσινοι σας προσκαλούν σε εκδήλωση-διάλογο με κοινωνικούς φορείς και ΜΚΟ γύρω από τις κοινές θέσεις των Ευρωπαίων Πρασίνων για τις ευρωεκλογές και την νέα περίοδο του Ευρωκοινοβουλίου (2009-2014).

Τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν:

- την Κοινωνική Ευρώπη

- τη Μετανάστευση

- τα Ανθρώπινα Δικαιώματα



Η εκδήλωση θα γίνει την αίθουσα της ΟΤΟΕ (Βησσαρίωνος 9 - 4ος όροφος) την Παρασκευή 10/4, ώρα 14.00-17.00 και σε αυτή προσκαλούνται εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που ασχολούνται με τα προβλήματα αυτά, κοινωνικοί φορείς, κοινότητες μεταναστών και συνδικάτα.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν με σύντομες παρεμβάσεις τους:

* Jean Lambert, Πράσινη Ευρωβουλευτής που θα παρουσιάσει "τις επιτυχίες των πρασίνων στο ευρωκοινοβούλιο αλλά και τα εμπόδια που συνάντησαν σε θέματα κοινωνικής Ευρώπης" (30 λεπτά με τη μετάφραση στα ελληνικά)
* Νίκος Χρυσόγελος, συντονιστής εκλογικής καμπάνιας των Οικολόγων Πράσινων, σύντομη παρουσίαση των "κοινών θέσεων των Πρασίνων για την Κοινωνική Ευρώπη" (8 λεπτά)
* Κώστας Διάκος, μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των ΟΠ, σύντομη παρουσίαση των "κοινών θέσεων των Πρασίνων για τα εργασιακά δικαιώματα" (7 λεπτά).
* Χριστίνα Κούρκουλα, μέλος της Θεματικής Ομάδας για τα Δικαιώματα των ΟΠ, σύντομη παρουσίαση των "κοινών θέσεων των Πρασίνων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα" (7 λεπτά)
* Θέμης Δημητρακόπουλος, συν-συντονιστής της Θεματικής Ομάδας για τα Δικαιώματα των ΟΠ, σύντομη παρουσίαση των "κοινών θέσεων των Πρασίνων για την μετανάστευση" (7 λεπτά)
* Σοφία Σκουλίδη, μέλος της Θεματικής Ομάδας για τα Δικαιώματα των ΟΠ, σύντομη παρουσίαση των "κοινών θέσεων των Πρασίνων για τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα" (7 λεπτά)

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους εκπροσώπους των ΜΚΟ και των κοινωνικών φορέων μέχρι τις 18.00.


Περισσότερες πληροφορίες:
Νίκος Χρυσόγελος, 6936 672882, nikoschry@gmail.com
Θέμης Δημητρακόπουλος, 6939240542, alem269@otenet.gr

Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Πρόσκληση σε εκδήλωση

Το Σάββατο 11 Απριλίου στις 9μμ, οι Οικολόγοι Πράσινοι διοργανώνουμε, μια βραδιά αλληλεγγύης στον Στέφανο Κόλλια από την "Κίνηση για τη σωτηρία της Γκιώνας". Θυμίζουμε πως άγνωστοι τραμπούκοι έκαψαν το σπίτι του Στέφανου για τη δράση του σε σχέση με τις παράνομες δραστηριότητες των μεταλλευτικών εταιρειών, που απειλούν σοβαρά το φυσικό περιβάλλον της Γκιώνας.

Η βραδιά θα πραγματοποιηθεί στο καφέ Higgs (πλατεία Κοτζιά, δίπλα από το γραφείο των ΕΛΤΑ).

Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα κατατεθούν στο λογαριασμό του Στέφανου Κόλλια που έχουμε ανοίξει για αλληλεγγύη ώστε να ξαναφτιαχτεί το σπίτι του.