Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

ΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ;




μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr, ecogreens@nath.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196




Οι Οικολόγοι Πράσινοι στοχεύουν σε ένα δημιουργικό, ευχάριστο, αλληλέγγυο και ανθρώπινο σχολείο, ανοιχτό στην κοινωνία και στο μέλλον.
Ένα σχολείο που:
προκύπτει από την αλληλεπίδραση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών.
το εκπαιδευτικό του έργο απευθύνεται στις ανάγκες όλων των μαθητών του ανεξάρτητα από κοινωνική ή εθνική προέλευση, απαλλαγμένο από αδιέξοδα φοβικά σύνδρομα.
διδάσκει τις αρχές της συλλογικότητας, του αλληλοσεβασμού, της αλληλεγγύης και της αποδοχής του διαφορετικού.
συμβάλλει στην άμβλυνση του κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού και φυλετικού αποκλεισμού
διαμορφώνει ενεργούς πολίτες, περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνους πολίτες.
Στο πλαίσιο αυτό οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουν την εμπνευσμένη και πρωτοπόρα εκπαιδευτικό Στέλλα Πρωτονοταρίου, η οποία δικάζεται την Τρίτη 16 Ιουνίου 2009 στο Α΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, πρώην διευθύντρια του 132ου Δημ. Σχολείου της Γκράβας, για δράσεις του σχολείου που είχε συναποφασίσει με τον σύλλογο διδασκόντων και που σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη είχαν ως αποτέλεσμα «την πραγμάτωση σε σημαντικό βαθμό μιας ατμόσφαιρας αλληλοσεβασμού και συνεργασίας ανάμεσα στα μέλη της σχολικής κοινότητας, το οποίο αποτελεί ζητούμενο στο πλαίσιο λειτουργίας των σχολικών μονάδων και της επιδίωξης του παιδαγωγικού ιδεώδους». Συγκεκριμένα η εκπαιδευτικός κατηγορείται επειδή διέθεσε το χώρο του σχολείου για "εξωσχολικές" δραστηριότητες όπως τα μαθήματα Ελληνικών στους μετανάστες γονείς των μαθητών, τα οποία έκανε δασκάλα του σχολείου που επίσης δικάζεται!
Η Στέλλα Πρωτονοταρίου προσπάθησε και έκαμε πράξη μαζί με άλλους εκπαιδευτικούς την ουσία της εκπαιδευτικής διαδικασίας τολμώντας να ξεφύγει από τα αποστειρωμένα στεγανά στερεότυπα της γραφειοκρατικής παιδαγωγικής σε ένα σχολείο που το 75% των μαθητών είναι αλλόγλωσσοι από διαφορετικές εθνότητες, με υψηλή μαθητική διαρροή και συχνά φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας . Μέσω της προσπάθεια αυτής η μαθητική διαρροή σχεδόν μηδενίστηκε, τα κρούσματα βίας εξαφανίστηκαν, οι μαθητές βελτίωσαν τις επιδόσεις τους καθώς Έλληνες και μετανάστες γονείς ξεπέρασαν τις αναστολές και τις φοβίες τους και συμμετείχαν ενεργά στη ζωή του σχολείου.
Η προσπάθειά της θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και όχι το αντίθετο. Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ καλούν όλους όσους πιστεύουν ότι η ΠΑΙΔΕΙΑ είναι υπόθεση ΟΛΩΝ μας να παρευρεθούν την Τρίτη 16 Ιουνίου 2009 στο Α΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών (2ο κτίριο, πρώην Σχολής Ευελπίδων), στις 9:00 το πρωί.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτρέπουν τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους γονείς, την τοπική κοινωνία να αναλάβουν παρόμοιες πρωτοβουλίες, να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν προγράμματα  διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και να αναπτύξουν παράλληλες δράσεις
στις οποίες να συμμετέχουν όλοι οι παράγοντες της σχολικής κοινότητας με στόχο την ισότιμη ένταξη όλων των μαθητών του σχολείου, ανεξάρτητα από την κοινωνική ή εθνική τους προέλευση, στην εκπαιδευτική διαδικασία και στην αλλαγή του σχολείου καθώς και στην ισότιμη ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί σε αποτελέσματα προς όφελος των ελλήνων πολιτών και των μεταναστών και αντιμετωπίζει προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της απουσίας μεταναστευτικής πολιτικής που να δίνει λύσεις.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Κυριακή 7 Ιουνίου 2009

Αποτελέσματα Εκλογών


Από αριστερά προς δεξιά έχουμε:
Την κυρία Κυριακίδη.
Την Άνθη Αβούρη μία από τις δύο συντονιστές της ΤΚ μας.
Τον κύριο και κυρία Ξενικό.
Τον κύριο Αγογλωσσάκη.
Την κυριά και κύριο Ριτσατάκη, τον δεύτερο συντονιστή της ΠΚ μας.

Πριν από λίγη ώρα βγήκαν τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών (http://ekloges.ypes.gr/pages/index.html) για τις Ευρωεκλογές. Το κόμμα μας ήρθε έκτο με ποσοστό 3.35% και εκλέξαμε ένα Ευρωβουλευτή.

Τα αισθήματα μου είναι ανάμοικτα.

Από τη μία χαίρομαι πάρα πολύ που γιa πρώτη φορά εκλέγουμε βουλευτή είτε σε εθνικό είτε σε Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αλλά από την άλλη όλες οι δημοσκοπήσεις μας έδιναν μεγαλύτερο ποσοστό σε βαθμό που να πιστεύω πως όχι μόνο ο δεύτερος Ευρωβουλευτής ήταν στο τσεπάκι μας αλλά και ότι είχαμε πολλές ελπίδες και για τρίτο.

Όμως τις τελευταίες μέρες είχαμε εξελίξεις.

Η φυλλάδα Espresso ξέθαψε παλίες δηλώσεις του κυρίου Τρεμόπουλου και οι Ελληναράδες τύπου ψωμιάδη και καρατζαφέρ βρήκαν μία πολύ καλή ευκαιρία να μας χτυπήσουν.

Κρίμα, αλλά όπως λέει και το ρητό: ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει ποιο δυνατό!

Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

Ευρωεκλογές

Σε λίγες ώρες θα ανοίξουν οι κάλπες για τις Ευρωεκλογές και για αυτό το λόγο θέλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες για μερικά σημαντικά πράγματα που τις αφορούν.

Πρώτον: Επιλέξτε τον ακόλουθο σύνδεσμο του Υπουργείου Εσωτερικών με τα Εκλογικά Καταστήματα.

Δεύτερον οι διαφορές με τις βουλευτικές εκλογές είναι:
Κοινή λίστα για όλη τη χώρα.
Εκλογή βουλευτών με λίστα και όχι σταυρό.
Δικαίωμα ψήφου στους πολίτες όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ωράριο λειτουργίας των Εκλογικών Κέντρων είναι από τις 07:00 το πρωί μέχρι τις 21:00 το βράδυ.

Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει μία δωρέαν γραμμή βοήθειας η οποία είναι το 15000.

Δεδομένου ότι είμαι μέλος των Οικολόγων Πράσινων παραθέτω το σύνδεσμο του τραγουδιού Ο Εφιάλτης της Περσεφώνης από τη Μαρία Φαραντούρη:

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009



Οι Οικολόγοι Πράσινοι της Μεσσηνίας για την ΠΟΤΑ

Ούτε σταγόνα χαμένη !
(Αυτό μας προτρέπουν οι διαφημίσεις να κάνουμε)
Όμως, πόσα τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων σταγόνες χάνονται στα γήπεδα του ΓΚΟΛΦ; !
Να γιατί είμαστε αντίθετοι στα γήπεδα του γκολφ
ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ, Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ Η ΓΗ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
Να γιατί είμαστε αντίθετοι στις ΠΟΤΑ Μεσσηνίας



Γκολφ και νερά

1. Σε μια παρθένα, αγροτική αλλά και προστατευόμενη περιοχή Natura (λιμνοθάλασσα Γιάλοβας, κόλπος Βοιδοκοιλιάς, κόλπος Ναυαρίνου), στη δυτική Μεσσηνία, με πλούσια βιοποικιλότητα, (χαμαιλέοντας, καταφύγια πουλιών κλπ), με μια υπογραφή ξαφνικά ξεφυτρώνουν, από το πουθενά, τρεις πόλεις (περιοχές ΠΟΤΑ) που διεκδικούν υποδομές μιας πόλης 40.000 περίπου κατοίκων. Ενώ μια άλλη πόλη (περιοχή ΠΟΤΑ) στο Μεσσηνιακό Κόλπο – Ριζόμυλος – διεκδικεί υποδομές ίσου μεγέθους με το σύνολο των οικισμών του δυτικού Μεσσηνιακού Κόλπου. Μόνο, λοιπόν, τα τέσσερα (4) γήπεδα γκολφ που θα κατασκευαστούν στη Μεσσηνία, θα απομυζούν τόσο νερό, όσο χρειάζονται καθημερινά τέσσερις (4) πόλεις των 12.000 κατοίκων η κάθε μία, ενώ μια σειρά από άλλες χρήσεις, όπως οι δεκάδες κοινόχρηστες και οι εκατοντάδες ατομικές πισίνες και κατοικίες (δωμάτια, σουίτες, διαμερίσματα) εκτινάσσουν τις ποσότητες σε δυσθεώρητα ύψη.
2. Όλα αυτά συμβαίνουν κυρίως στην περιοχή της δυτικής Μεσσηνίας, όπου τα τελευταία χρόνια οι συνεχώς αυξανόμενες περίοδοι ξηρασίας πλήττουν όλο και πιο σκληρά τον πληθυσμό, τις καλλιέργειες και τα οικοσυστήματα εν γένει, ενώ οι αρμόδιες Υπηρεσίες δεν έχουν δεδομένα για τα νερά της περιοχής. Όλο και περισσότερες ελαιοκαλλιέργειες γίνονται αναγκαστικά ποτιστικές, όλο και μεγαλώνει ο αριθμός των γεωτρήσεων των αγροτών και ο αριθμός των κυβικών μέτρων νερού των γεωτρήσεων που χρησιμοποιούνται για την άρδευση. Οι υδατικές ανάγκες ωστόσο, επειδή πολλαπλασιάζονται εκθετικά, πιέζουν τους αγρότες να ζητούν από το κράτος, επιτακτικά πλέον, την κατασκευή λιμνοδεξαμενών για τη συλλογή των επιφανειακών υδάτων των ρεμάτων ή την ανόρυξη γεωτρήσεων δημοτικού ή κοινοτικού χαρακτήρα.
3. Καθ` όλο το έτος 2008 δεν υπήρχε σχεδόν ημέρα που μην έβλεπε κανείς στα ΜΜΕ της Μεσσηνίας μια διαμαρτυρία σχετικά με το θέμα της έλλειψης πόσιμου νερού σε κάποιο χωριό που βρίσκεται εντός των ορίων των δήμων της ΠΟΤΑ, όπως των όμορων Δήμων Χώρας, Δήμου Πύλου – της ίδιας της πόλης της Πύλου – του Δήμου Χιλιοχωρίων (Χανδρινού) ή ακόμη και άλλων περιοχών όλης σχεδόν της Μεσσηνίας.
4. Το αθηνοκεντρικό κράτος, βέβαια, εδώ και χρόνια είναι πολύ φειδωλό και γραφειοκρατικό σε υποδομές (όπως π.χ λιμνοδεξαμενές), πολύ απόμακρο από όλα τα ουσιαστικά ζητήματα της αγροτικής παραγωγής. Εν ονόματι της «ανάπτυξης» αφήνει να καταστρέφονται οι πεδιάδες (π.χ της Αττικής ή της Βοιωτίας, αφήνει τη Θεσσαλία στα πρόθυρα υδατικής κατάρρευσης – για να καταληστέψει τα νερά του Αχελώου –, τσιμεντοποιεί την πεδιάδα της Μεσσηνίας γύρω από τον ποταμό ΠΑΜΙΣΟ (‘Μακαρία Γη’, σύμφωνα με τον Παυσανία) και έχει αναγάγει σε «βαριά βιομηχανία» της χώρας την οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίηση των πεδιάδων, των δασών και των ακτών. Τρώμε από τις σάρκες μας, ενώ παράλληλα την ίδια στιγμή αποπαραγωγικοποιείται ολόκληρη η χώρα.
5. Οι μονάδες της ΠΟΤΑ στις οποίες θα οδηγούνται οι τεράστιες ποσότητες των υδάτινων πόρων της περιοχής (ήδη ποτίζονται τα γκολφ του Ρωμανού) μετατρέπουν τους κατοίκους της περιοχής ντε φάκτο σε «επαίτες (ζητιάνους) των υπολειμμάτων του ύδατος»… Πολύ σύντομα η υπεράντληση των υδάτων θα μεταβάλει την περιοχή σε μια ημιέρημη ζώνη και τους κατοίκους σε «πρόσφυγες νερού», σε έναν αιώνα που το νερό γίνεται ο πιο πολύτιμος πόρος, σύμφωνα με τα στοιχεία όλων των διεθνών οργανισμών .
6. Ο επενδυτής των ΠΟΤΑ κινείται ωσεί επικυρίαρχος, καθώς πραγματοποιεί έρευνες για τα νερά της ευρύτερης περιοχής κάτω από ένα αδιευκρίνιστο, πεπαλαιωμένο νομικό καθεστώς, που εσκεμμένα δεν ευθυγραμμίζεται στις νέες δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες (παρ’ όλο ότι υπάρχει αυστηρό νομικό καθεστώς από την Ε.Ε που θέτει αυστηρούς κανόνες στη διαχείριση των νερών).

Γκολφ και «φεουδαρχία»

1. Η μεγάλη ιδιοκτησία (των 10.000 περίπου στρεμμάτων), καθιστά την επιχείρηση αυτή ως μια πρώτη εμφάνιση μιάς νέας – φεουδαρχικού τύπου – ιδιοκτησίας στη χώρα μας. Οι οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες μπορεί να επηρεάζει ο επενδυτής την τοπική κοινωνία είναι κατά πολύ υπέρτερες των δυνάμεων αντίστασης των δημάρχων των μικρών Δήμων αλλά και των κατοίκων της περιοχής, ενώ η ανυπαρξία θεσμών και δομών για τη διαχείριση των πολύτιμων πόρων καθιστούν την συμπεριφορά του επενδυτή, ως συμπεριφορά ενός «επικυρίαρχου»: «Παρακολουθεί» με πανεπιστημιακούς τα νερά της περιοχής (για να τα προσφέρει στο λαό, άραγε; – μα δεν είναι δικά του – ή για να τα σφετεριστεί ο ίδιος;) και εγκαθιστά ‘σταθμούς’ παρακολούθησης του περιβάλλοντος κλπ. Όλα αυτά συμβαίνουν εν μέσω της «ενεργητικής» απουσίας των κρατικών φορέων ή μάλλον εν μέσω τελετών προς τιμήν του, ενώ παράλληλα προσφέρει μικροδωρεές (π.χ δωρεάν μελέτες προς τους δημάρχους), από τα χρήματα του ελληνικού λαού – πράγματα που θυμίζουν άλλες ιστορικές περιόδους ή μάλλον την εικόνα ενός κράτους που καταρρέει.
2. Η νέα χάραξη μεγάλου τμήματος της εθνικής οδού Πύλου –Γιάλοβας (πρόκειται για έναν υπέροχης ομορφιάς δρόμο που αγκαλιάζει ολόκληρο τον κόλπο) περιμετρικά της μονάδας της ΠΟΤΑ Πύλου δείχνει 1ον) ότι αντιμετωπίζονται οι Έλληνες και οι ξένοι επισκέπτες ως ανεπιθύμητοι και 2ον) ότι οι μονάδες του με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μετατρέπονται σε κλειστά κλαμπ. Ο νέος δρόμος φαντάζει ως χάραξη τύπου «Δρόμοι Αμαζονίου».
3. Αυτό το είδος του «τουριστικού προϊόντος» μας βρίσκει εντελώς αντίθετους και για έναν άλλο, πάρα πολύ σημαντικό, λόγο : νερό και γκολφ για τους ολίγους και δίψα ΄ή νερό με το σταγονόμετρο για τους πολλούς! Έτσι προκρίνεται ένα μοντέλο προκλητικής κατανάλωσης των πόρων της περιοχής αλλά και του Πλανήτη εκ μέρους μιάς ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ, ενώ τα δισεκατομμύρια των φτωχών του κόσμου ζουν με ένα δολάριο την ημέρα! Το ίδιο συμβαίνει σε πολλά μέρη του κόσμου, όπου μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες ή κυβερνήσεις κρατών αγοράζουν τεράστιες εκτάσεις γόνιμων εδαφών και νερού των φτωχών χωρών έναντι πινακίου φακής, για να εξασφαλίσουν τρόφιμα για τους λαούς τους, ενώ οι ντόπιοι λιμοκτονούν. (Ιδού, το νέο πρόσωπο της αποικιοκρατίας) …



Οικονομικά δεδομένα

1. Οι επιδοτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και για τις 4 μονάδες, που δόθηκαν ή που πρόκειται (;) να δοθούν στον επενδυτή από το κράτος, θα μπορούσαν να είχαν δοθεί σε εκατοντάδες αγρότες και μικρομεσαίους, για να αναπτύξουν τον αγροτουρισμό, να αναστυλωθούν τα εγκαταλειμμένα χωριά, να δημιουργηθούν μικρές μεταποιητικές μονάδες, μικρές τουριστικές επιχειρήσεις, για αγορές γης και εξοπλισμού για νέους αγρότες, επιστήμονες κλπ. Και όλες αυτές οι δράσεις θα μπορούσαν να βρίσκονται επίσης σε μια κατεύθυνση βιώσιμης διαχείρισης της περιοχής, όπου κάθε δραστηριότητα θα συνυπάρχει με τις άλλες και όλες μαζί θα συνυπάρχουν με τα οικοσυστήματα.
2. Η επιλογή του κράτους να δοθούν αυτά τα χρήματα σε έναν και μόνο επενδυτή, που είναι μάλιστα και πολυεκατομμυριούχος, δείχνει την επιλογή των κυβερνήσεων να στηρίξουν το μεγάλο κεφάλαιο, να περιφρονήσουν τους μικρομεσαίους και να επιδεινώσουν την οικονομική τους κατάσταση. Έτσι αντί να προωθήσουν τους ελεύθερους παραγωγούς, τα ελεύθερα επαγγέλματα και τους ελεύθερους ανθρώπους, προτιμούν την μετατροπή των νεοελλήνων σε γκαρσόνια και καμαριέρες μιας προκλητικής, επιδειξιομανούς και σπάταλης ολιγαρχίας, παρακαλώντας τους πολιτικούς ‘για μια θέση στον ήλιο’.

Πράσινη επένδυση !

1. Ο επενδυτής χρησιμοποιεί την οικολογία και την προστασία του περιβάλλοντος ως άλλοθι, επιδεικνύει το γκαζόν ως πράσινη επένδυση και αποκρύπτει με πολύ προσοχή τις τεράστιες ποσότητες νερού που θα απορροφούν δωρεάν οι επιχειρήσεις του. Η κατασκευή και λειτουργία μιάς τέτοιας επένδυσης – στο Νότο του Νότου της Ευρώπης, απέναντι από τη φλεγόμενη Αφρική – απαιτεί τεράστιες ποσότητες πόρων. Δεν μπορούμε να δεχτούμε, στην εποχή της παγκόσμιας Κλιματικής Αλλαγής, που αλλάζει τα πάντα στη ζωή μας, μια δράκα επιδειξιομανών ολιγαρχών να δίνουν με αυτόν τον προκλητικό τρόπο το παράδειγμα της σπατάλης, της χλιδής και της προκλητικής πολυτέλειας στο φτωχό λαό, οδηγώντας τη ζωή μας και τον Πλανήτη στην καταστροφή «για ένα καπρίτσιο των ΓΚΟΛΦΕΡΣ» !
2. Έχει γίνει τεράστια προπαγάνδα και πληρωμένη διαφήμιση για τα οφέλη των ΠΟΤΑ, αλλά οι αρνητικές συνέπειες μιας τέτοιας θηριώδους επένδυσης δεν έχουν αναλυθεί. Πουθενά δεν έχουμε δει οποιανδήποτε αρνητική συνέπειά της. Δεν υπάρχουν συνέπειες; Διατυμπανίζουν οι υπέρμαχοι αλλά και οι πολιτικοί «προ-ιστάμενοι» της ΠΟΤΑ ότι «ομελέτα, χωρίς να σπάσουν αυγά, δεν γίνεται». Θέλουν να πουν, δηλαδή, πως ομελέτα είναι οι ΠΟΤΑ και ‘τα σπασμένα αυγά’ το κατεστραμμένο – ανθρωπογενές και φυσικό – περιβάλλον. Ιδού, λοιπόν: Οι φύλακες του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ είναι συνήγοροι της καταστροφής !
3. Μέσα από τους σχεδιασμούς και τα έργα αυτά ζούμε τη φρίκη μιας παράλογης οικονομικής και πολιτικής ομηρίας! Και, ενώ για το πότισμα του γκαζόν των ΠΟΤΑ Ρωμανού και Πύλου και για τη λειτουργία των κοινόχρηστων και εκατοντάδων ιδιωτικών πισίνων έχει ληφθεί πρόνοια για την κατασκευή λιμνοδεξαμενών, αλλά και – την προώθηση με ταχύτατες διαδικασίες – έργων ύδρευσης (από τις ήδη υπάρχουσες πηγές της περιοχής για άμεσες αλλά και μεσοπρόθεσμες ανάγκες των δύο ΠΟΤΑ), δεν έχει ληφθεί καμία πρόνοια για την κατασκευή λιμνοδεξαμενών για τις ανάγκες των τοπικών καλλιεργειών αλλά και της ύδρευσης των κατοίκων.
4. Όταν οι κρατικοί φορείς έπαιρναν τις αποφάσεις τους (Νόμος 2545/1997, άρθρο 29) για τις ΠΟΤΑ σε ποιες ανεξάρτητες επιστημονικές αρχές και μελέτες βασίστηκαν; Πότε μελέτησαν και για πόση χρονική διάρκεια τη ροή των ρεμάτων, τη στάθμη της επιφάνειας των υπογείων υδάτων, τις επιτρεπόμενες ποσότητες κατανάλωσης νερού κάθε γεώτρησης, τις αυξανόμενες ανάγκες των καλλιεργειών, την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, τα περιθώρια νερού για νέες καλλιέργειες, για νέα ξενοδοχεία κλπ, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα όλων αυτών των δράσεων;
5. Πότε ενημερώθηκαν οι τοπικές κοινωνίες από ανεξάρτητες επιστημονικές αρχές για την πρωτοφανή στην ιστορία του πολιτισμού εμφάνιση του Φαινομένου του Θερμοκηπίου; (Εδώ, οι πιο πολλοί άνθρωποι, ακόμη και σήμερα, πιστεύουν ότι οι ξηρασίες είναι ένα πρόσκαιρο φαινόμενο). Πότε ενημερώθηκαν σφαιρικά για την κλιματική πορεία του πλανήτη; Πότε ενημερώθηκαν πραγματικά για την κατάσταση των επιφανειακών και υπογείων υδάτων της περιοχής τους και για τα όρια μιας βιώσιμης άντλησής τους; Πώς λοιπόν κλήθηκαν να αποφασίσουν για μια τέτοια επένδυση με μόνο τα σχέδια, τις αποσιωπήσεις, την προπαγάνδα της εταιρείας και των κυβερνήσεων; (Ίδια περίπτωση π.χ με την τεράστια προπαγάνδα και την απαράδεκτη – οικονομικά και ηθικά – διοργάνωση των ολυμπιακών αγώνων – που εκ των υστέρων συνειδητοποίησε ο ελληνικός λαός πόσο ήταν το πραγματικό κόστος που κλήθηκε να πληρώσει).
6. Για όλους τους παραπάνω λόγους και κυρίως εξ αιτίας της δραματικής εξέλιξης του φαινομένου της Κλιματικής Αλλαγής των τελευταίων χρόνων (όπως π.χ μας αναφέρουν τα νέα -άκρως ανησυχητικά έως εφιαλτικά- ευρήματα του Συνεδρίου 2500 επιστημόνων από 80 κράτη στην Κοπεγχάγη το Μάρτιο του 2009, ο Γ. Γ του ΟΗΕ κ. Μπαν Γκι Μουν, και ο πρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ κ. Πακάουρι),

Διεκδικούμε :

• Ένα πραγματικά φιλοπεριβαλλοντικό και φιλοοικολογικό Χωροταξικό Σχέδιο του Τουρισμού στην πράξη και όχι στα λόγια, με σεβασμό στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και ιδίως στις προστατευόμενες περιοχές της ΦΥΣΗΣ (Περιοχές NATURA). Το Σ.τ.Ε. έδειξε το δρόμο, τον οποίον δεν βλέπει το ΥΠΕΧΩΔΕ και η Κυβέρνηση.
• Την άμεση τροποποίηση και αναθεώρηση αυτής της επένδυσης (από τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές), δηλαδή, να μη λειτουργήσει ως περιοχή ΓΚΟΛΦ. Για τη διαδικασία αυτή ζητάμε Έλληνες και Ευρωπαίους ελεγκτές περιβάλλοντος (από Ανεξάρτητες Αρχές).
• Να απαγορευτεί νομοθετικά η ίδρυση τέτοιων μονάδων στο μέλλον σε όλη τη νότια Ευρώπη (και όχι και να τις επιδοτούμε).
• Θέτουμε θέμα διαφάνειας για όλες τις συγχρηματοδοτούμενες δράσεις (από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, από τις πιο μικρές π.χ δημοτικές επιχειρήσεις, μέχρι τις πιο μεγάλες, τα υπουργεία ή τους δημόσιους οργανισμούς). Ζητάμε την ηλεκτρονική αποτύπωση όλων των φάσεων (νομικών και οικονομικών ) των διαδικασιών κάθε τέτοιας επένδυσης, ώστε να έχουν ελεύθερη πρόσβαση όλοι οι πολίτες.
• Πλήρη εφαρμογή του νέου νόμου της Ε.Ε για τη διαχείριση των υδάτων.

Καλούμε

Τον ελληνικό λαό να μην καμφθεί από την προπαγάνδα της εταιρείας και των οργάνων του κράτους – που της κάνουν πλάτες – και να μην ταυτιστεί με τα όνειρα της ολιγαρχίας, αλλά να διεκδικήσει όλα όσα θα καταστήσουν τη ζωή του αξιοπρεπή και τη ζωή των παιδιών του ευοίωνη, στη γη που κατέχουν επί γενεές ολόκληρες.

Ό,τι και να γίνει, Γη και Ύδωρ από τη συνείδησή μας ο επενδυτής δεν πρόκειται να πάρει ποτέ…





Καλαμάτα Μάιος 2009
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα

Image:Flag of the European Coal and Steel Community 6 Star Version.svg|thumb|Η σημαία της ΕΚΑΧ
Η '''Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα''' ιδρύθηκε το 1951 με τη Συνθήκη των Παρισίων (1951)|συνθήκη των Παρισίων και απετελείτο από το Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Δυτική Γερμανία. Σκοπός της ήταν να θέσει την παραγωγή και εμπορία του άνθρακα και του χάλυβα, δηλαδή των δύο κύριων πρώτων υλών της πολεμικής βιομηχανίας μέχρι και τον Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, υπό κοινή διαχείρηση των πρώην εμπολέμων κρατών.


== Προϊστορία==
Image:EGKS.png|thumb|right|250px|Οι χώρες μέλη της ΕΚΑΧ

== Διακήρυξη του Σουμάν==
Με τη Διακήρυξη του Γάλλου υπουργού εξωτερικών Robert Schuman στις 9 Μαϊου 1950, εμπνευσμένη από τον Γάλλο αξιωματούχο και εν συνεχεία πρώτο Πρόεδρο της Ανωτάτης Αρχής της ΕΚΑΧ,Jean Monnet, σηματοδοτείται μία νέα περίοδος στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης που ταυτίζεται με την έναρξη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Το σχέδιο Schuman προτείνει μία προοδευτική ενοποίηση με πρώτο στάδιο τον οικονομικό τομέα και πρώτο βήμα του σταδίου αυτού την κοινή διαχείριση της γαλλο-γερμανικής παραγωγής άνθρακα και χάλυβα κάτω από μία Ανώτατη Αρχή, στο πλαίσο μάλιστα ενός οργανισμού που θα είναι ανοικτός στη συμμετοχή κι άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκει να εξασφαλίσει την συλλογική ασφάλεια, το αίτημα της οποίας παραμένει πρωταρχικό ιδιαίτερα μετά από τον μακρόχρονο ανταγωνισμό μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Ευθέως δηλώνεται και η δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας με στοιχεία υπερεθνικότητας.

Χαρακτηριστικά: "''Η συσπείρωση των ευρωπαϊκών κρατών απαιτεί να εξαλειφθεί η προαιώνια αντίθεση μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας (...). Η από κοινού διαχείριση της παραγωγής άνθρακα και ΄χαλυβα θα εξασφαλίσει άμεσα την εγκατάσταση κοινών βάσεων οικονομικής ανάπτυξης, πρώτου σταδίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας και θα αλλάξει την μοίρα περιοχών, οι οποίες από μακρού προορίζονται για την κατασκευή πολεμικών όπλων, υπήρξαν δε και τα πιο σταθερά θύματα των τελευταίων (...). Η αλληλεγγύη που θα δημιουργηθεί στην παραγωγή θα καταδείξει ότι κάθε πόλεμος μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας καθίσταται όχι μόνον αδιανόητος αλλά και υλικά αδύνατος''"

Η πρόταση του Schuman είχε απήχηση στις χώρες του Βenelux, την Ιταλία και την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, όχι όμως και στην Αγγλία. Η συνδιάσκεψη που έγινε στο Παρίσι στις 20 Ιουνίου με τους Έξι κατέληξε με την υπογραφή της Συνθήκης της ΕΚΑΧ στις 18 Απριλίου του 1951 και ετέθη σε ισχύ στις 23 Ιουλίου 1952, ορισμένη να διαρκέσει για πενήντα χρόνια δηλαδή ως το 2002, οπότε και έληξε (στις 23 Ιουλίου).

== Ίδρυση και ιστορική εξέλιξη==

== Συγχώνευση ==


== Ιστορική Σημασία==


{{Χρονοδιάγραμμα-ΕΕ}}
{{ΕΕ-επέκταση}}
Κατηγορία:Κοινότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

bg:Европейска общност за въглища и стомана
bs:Evropska zajednica za ugalj i čelik
ca:Comunitat Europea del Carbó i de l'Acer
cs:Evropské společenství uhlí a oceli
cy:Cymuned Ewropeaidd Glo a Dur
da:Europæiske Kul- og Stålfællesskab
de:Europäische Gemeinschaft für Kohle und Stahl
en:Ευρωπαϊκή Κοινώτητα του Χάλυβα και του Ατσαλιού
en:European Coal and Steel Community
eo:Eŭropa Komunumo pri Karbo kaj Ŝtalo
es:Comunidad Europea del Carbón y del Acero
et:Euroopa Söe- ja Teraseühendus
eu:Ikatz eta Altzairuaren Europako Erkidegoa
fi:Euroopan hiili- ja teräsyhteisö
fr:Communauté européenne du charbon et de l'acier
fy:Jeropeeske Mienskip foar Koalen en Stiel
gl:CECA
he:קהילת הפחם והפלדה האירופית
hi:यूरोपीय कोयला और स्टील संगठन
hr:Europska zajednica za ugljen i čelik
hu:Európai Szén- és Acélközösség
id:Komunitas Batubara dan Baja Eropa
io:Europana Karbono- e Stalo-Komuneso
it:Comunità europea del carbone e dell'acciaio
ja:欧州石炭鉄鋼共同体
ko:유럽 석탄 철강 공동체
lb:Communauté européenne du Charbon et de l'Acier
nl:Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal
no:Det europeiske kull- og stålfellesskap
oc:Comunautat Europèa del Carbon e de l'Acièr
pl:Europejska Wspólnota Węgla i Stali
pt:CECA
ro:Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului
ru:Европейское объединение угля и стали
sh:Evropska zajednica za ugljen i čelik
sk:Európske spoločenstvo pre uhlie a oceľ
sr:Evropska zajednica za ugalj i čelik
sv:Europeiska kol- och stålgemenskapen
tr:Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu
uk:Європейська спільнота з вугілля та сталі
vi:Cộng đồng Than Thép châu Âu
zh:欧洲煤钢共同体

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Αγαπάμε τη πατρίδα μας ως Πολίτες και όχι ως Φίλαθλοι

Οι Οικολόγοι Πράσινοι και το Εμπόριο της Εθνικής Ευαισθησίας.

Το εργαλείο του blogger δεν επιτρέπει το ανέβασμα κειμένων οπότε μετέτρεψα το αρχείο σε εικόνες. Το πρόβλημα είναι ότι δεν δουλεύουν οι σύνδεσμοι οπότε τους βάζουμε εδώ:
Τοποθέτηση των Οικολόγων Πράσινων
Κοινή Διακύρηξη των Πράσινων κομμάτων της Βαλκανικης
δηλώσει από τις 31.02.2007
Όχι στη Θράκη οι Πόντιοι
Back To Negotiations - Stop The Nato Bombings













Διαβάστε την απάντηση μας εδώ: