Κυριακή 19 Απριλίου 2009

Μην πυροβολείτε τις ΑΠΕ!

Το τελευταίο διάστημα έχουν δει τα φώτα της δημοσιότητας περιπτώσεις σημαντικών έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), όπως το Φωτοβολταϊκό Πάρκο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, των οποίων η υλοποίηση κινδυνεύει λόγω αντιδράσεων και προσφυγών τοπικών φορέων. Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ, τηρουμένων των νόμιμων προϋποθέσεων και των περιβαλλοντικών προδιαγραφών, είναι σαφώς υπέρ της ανάπτυξης των ΑΠΕ καθώς αυτές –μαζί με την εξοικονόμηση ενέργειας– αποτελούν τα βασικά εργαλεία για τη μείωση των εκπομπών CO2 και τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Το σχεδιαζόμενο Φ/Β Πάρκο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και μπορεί να προσφέρει σημαντικά ποσά ενέργειας αντίστοιχης της κατανάλωσης του 42% των νοικοκυριών του Ν. Αρκαδίας. Θα υλοποιηθεί μάλιστα σε χώρο αποκατάστασης εξαντλημένων ορυχείων και θα προσφέρει όχι μόνο περιβαλλοντικά αλλά και σημαντικά οικονομικά οφέλη στην περιοχή μεταξύ των οποίων η δημιουργία 30 μόνιμων θέσεων εργασίας.

Εναντίον του έργου έχουν προσφύγει στο ΣτΕ η Πανελλήνια Κυνηγετική Συνομοσπονδία, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου, και ένας κάτοικος της Μεγαλόπολης, επιτυγχάνοντας την προσωρινή αναστολή της υλοποίησης του. Οι λόγοι που επικαλούνται αφορούν στις επιπτώσεις του έργου στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής και ιδιαίτερα στην αναπαραγωγή και στην εν γένει διαβίωση των θηραμάτων(!) λόγω της αντανάκλασης του ήλιου στα Φ/Β πάνελ. Δεν γνωρίζουμε πού βασίζουν την εκτίμηση τους αυτοί οι κυνηγοί, απορούμε όμως γιατί δεν επικαλούνται και την προφανή επίπτωση που η αντανάκλαση του ήλιου στα Φ/Β πάνελ θα έχει και …στην ορθή και αποτελεσματική στόχευση των θηραμάτων!

Πέραν του γεγονότος ότι υπάρχουν σοβαρά επιστημονικά στοιχεία και μαρτυρίες όπως της Greenpeace και του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που αντικρούουν τους ισχυρισμούς αυτούς, η ΔΕΗ έχει δεσμευθεί σε σημαντικά περιβαλλοντικά αντισταθμιστικά έργα, όπως η δενδροφύτευση 750 στρεμμάτων περιμετρικά του χώρου εγκατάστασης και επιπλέον 1.350 στρεμμάτων σε περιοχές που θα υποδείξει ο Δήμος καθώς και η κατασκευή δύο λιμνών χωρητικότητας 100.000 κ.μ.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ τάσσονται υπέρ του έργου και καλούν τους προσφεύγοντες να σκεφθούν συνολικά το περιβάλλον, να αναλογιστούν τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η χρήση των ορυκτών καυσίμων τόσο στην περιοχή της Μεγαλόπολης, όσο και στον πλανήτη συνολικά και να σταματήσουν να εμποδίζουν το έργο.

Σε ότι αφορά στα αιολικά πάρκα, στο θεσμικό πλαίσιο της αδειοδότησης τους πρόσφατα προστέθηκε και το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ, το οποίο, παρά τις σημαντικές αδυναμίες του, θέτει σαφείς και αυστηρές προϋποθέσεις για τη χωροθέτηση των αιολικών πάρκων σε ότι αφορά τις επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, ενώ μάλιστα είναι αδικαιολόγητα περιοριστικό για τις ΑΠΕ σε ότι αφορά άλλες ανθρωπογενείς χρήσεις όπως η οικιστική και η τουριστική. Επίσης οι διαδικασίες αξιολόγησης και δημοσιοποίησης κάθε πρότασης έργου δίνουν επαρκώς την ευκαιρία σε όποιον έχει βάσιμες αντιρρήσεις να τις υποβάλλει και να συνεκτιμηθούν.

Με βάση τα παραπάνω, οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ τίθενται υπέρ της εγκατάστασης αιολικών πάρκων εφόσον βέβαια αυτά πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις και περιβαλλοντικές προδιαγραφές. Παράλληλα επιδιώκουν να δρουν τόσο κεντρικά όσο και τοπικά ανοίγοντας το δημόσιο διάλογο ώστε να αμβλύνονται οι αδικαιολόγητες και να εισακούονται οι βάσιμες και τεκμηριωμένες αντιδράσεις.

Οι ΑΠΕ δεν μπορούν να αναπτυχθούν ερήμην ή ενάντια στη θέληση των τοπικών κοινωνιών, ούτε όμως έχουν καμία προοπτική αν επικρατήσει μια λογική που λέει ότι «είμαστε υπέρ των ΑΠΕ, όσο αυτές είναι μακριά από εμάς». Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ θέλουμε να επιδείξουμε πως οι ΑΠΕ, εκτός από καθαρή ενέργεια, μπορούν να προσφέρουν ευκαιρίες για ουσιαστική τοπική ανάπτυξη, χωρίς τις καταστροφικές συνέπειες του μαζικού τουρισμού και της οικοδόμησης.

Παράλληλα, επισημαίνουμε ξανά ότι για την αναγκαία αλλαγή του ενεργειακού μας μοντέλου και τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής είναι απαραίτητο να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα και προϋποθέσεις και για τη μικρής κλίμακας και οικιακή εφαρμογή των ΑΠΕ. Ειδικά η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών σε συνδυασμό με το κλίμα της Ελλάδας αποτελεί προνομιακή λύση, γεγονός που οι κυβερνήσεις και η διοίκηση στη χώρα μας έχουν αποτύχει ως σήμερα να κατανοήσουν.

Η Θεματική Ομάδα Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

των Οικολόγων Πράσινων

5 σχόλια:

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Είναι αίσχος που στην χώρα μας δεν προωθούμε τις ΑΠΕ.

Το σωστό να λέγεται είπε...

Το μεγαλύτερο έγκλημα που έχει γίνει στην Αττική είναι η τσιμεντοποίηση της Βόρειας Αττικής με τα πολυόροφα με χώρους, υπνοδωμάτια και αφοδευτήρια για 4 οικογένειες ενώ ζουν μόνο τρία άτομα.
Τα τεχνητά γρασίδια και τις πισίνες που σπαταλούν τόσο πολύ νερό σε εποχές λειψυδρίας.
Από σκουπίδι μάλιστα παράγουν δέκα φορές περισσότερο από άλλες γειτονιές.
Ανακύκλωση στις ... χωματερές.

Ας κάνουν πρώτα κάτι θετικό οι "Ὁικολόγοι" για το περιβάλλον στο σπίτι και στον δήμο τους και μετά να τρέχουν να επιβάλλουν την οικοτρομοκρατιά τους σε ξένους δήμους.

Το πράσινο και οι πρασιές δεν είναι πάντα οικολογικές άλλα ούτε και οι ΑΠΕ χωρίς να υπάρχει ελπίδα οικονομικής επιβίωσης τους.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Θα συμφωνύσω μαζί σου πως οι πισίνες και ειδικά το γκαζόν καταστρέφουν το περιβάλλον, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό απαγορεύει σε εμάς τους Οικολόγους να λέμε για τις ΑΠΕ...

Το σωστό να λέγεται είπε...

Γιατί πρώτα πρέπει να μάχεσαι για αιολικό πάρκο στην γειτονιά σου (Βόρεια Αττική) και μετά πρέπει να τρέχεις να ζητάς ανεμόμυλους εκτός του οπτικού σου πεδίου, στην Μεγαλόπολη.

Εκτός κι αν δεν φυσά αέρας στα βουνά της Αττικής παρά μόνο στην Αρκαδία.

Συγγνώμη αλλά είναι υποκρισία όταν έχει γίνει τόση ζημιά στην Αττική φύση και συνεχίζεται να γίνεται (το μπετό οργιάζει εκεί παρά την οικονομική κρίση!) να ξοδεύουν οι Οικολόγοι τόση ενέργεια και καλή θέληση εναντίον τοων κατοίκων της Μεγαλόπολης.

Το λογικό σύνθημα είναι,
"Η μάχη της Οικολογίας δίνεται στην Μεγαλούπολη και όχι στην Μεγαλόπολη".
Αιολικά πάρκα στην Πάρνηθα, Πεντέλη, Υμηττό.
Αυτοί που καταναλώνουν αλόγιστα την Ενέργεια αυτοί και να την παράγουν λογικά στην γειτονιά τους.
Καλύτερα λευκοί ανεμόμυλοι στις κορφές παρά λατομεία στις πλαγιές.
Το λευκό που δίνει αγνό παρθένο από κατάλοιπα ρεύμα, εναντίον του κατάμαυρου, της στάχτης των πυρκαγιών και της καταστροφής.

Ένα μεγάλο προτέρημα επίσης είναι ότι θα σταματήσει η οικοπεδεποίηση των βουνών.
Αν θέλουν ας κτίσουν κάτω από τις ελικοτουρμπίνες.

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Υποθέτω πως γνωρίζεις ότι τα αιολικά πάρκα παράγουν και πολύ θόρυβο οπότε είναι αδύνατο να τοποθετηθούν σε βουνά που βρίσκονται κοντά σε κατοικημένες περιοχές.

Φυσικά θα μπορούσαμε να τα εγκαταστήσουμε στη μέση της θάλασσας, αλλά...