Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Ντάνυ Κον Μπεντίτ και Ρεμπέκκα Χάρμς στο πλευρό των Οικολόγων Πράσινων


27.03.2012



Τη στήριξή τους στους Οικολόγους Πράσινους στην προσπάθειά τους για είσοδό στη Βουλή εξέφρασαν στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ και η Ρεμπέκκα Χάρμς.

Οι συμπρόεδροι των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο επισκέφθηκαν την Αθήνα προσκεκλημένοι του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκου Χρυσόγελου, για να διερευνήσουν σε συνεργασία με κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, τρόπους για την αναζωογόνηση της Ελληνικής οικονομίας και την στροφή της προς την βιωσιμότητα και την κοινωνική συνοχή.

Ο συμπρόεδρος των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, Ντανιέλ Κον Μπεντίτ εξήγησε πως πέρα από τον επιμερισμό ευθυνών για την ελληνική κρίση, χρειάζεται μια νέα εποχή συνεργασίας και εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ Τόνισε πως η μεγάλη πλειοψηφία των Ευρωπαίων πολιτών θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα. Μια άλλη πολιτική κουλτούρα στην Ελλάδα και την ΕΕ για τις μεταξύ τους σχέσεις είναι απαραίτητη και εφικτή.

«Η Ελλάδα δε χρειάζεται μόνο χρήματα αλλά και μεταρρυθμίσεις όπως στη Διοίκηση και στο φορολογικό σύστημα. Πρέπει να γίνει αντιληπτό πως ένα δίκαιο κράτος αποτελεί ίσως το σημαντικότερο συλλογικό αγαθό. Πιστεύουμε ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία μιας νέας Ελλάδας που τόσο έχετε ανάγκη. Πρέπει να μπουν στο κοινοβούλιο για να διαμορφώσουν μία άλλη πολιτική που θα βασίζεται στο διάλογο, τις συνεργασίες και κυρίως τις προτάσεις. Τα ακραία κόμματα δεξιάς και αριστεράς που μένουν μόνο στο «όχι» δεν μπορούν να επιδράσουν δημιουργικά στον απαραίτητο μετασχηματισμό της κοινωνίας».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, είπε πως για την ουσιαστική και αποτελεσματική λύση του μεταναστευτικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα χρειάζεται από τη μία μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική και από την άλλη μια οικοδόμηση καλών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τονίζοντας τη σημασία της μείωσης των εξοπλισμών. Κάτι τέτοιο, είπε, θα βοηθούσε ταυτόχρονα και στην επίλυση του Κυπριακού.

Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι έχουν επανειλημμένα ασκήσει κριτική στα μονόπλευρα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας που πλήττουν την πραγματική οικονομία και την κοινωνική συνοχή. Στα πλαίσια αυτά, η συμπρόεδρος των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο Ρεμπέκα Χάρμς, εστίασε σε εναλλακτικές λύσεις διεξόδου από την κρίση:
«Είναι ανάγκη να προχωρήσουμε προς δύο κατευθύνσεις: να αναπτύξουμε προγράμματα επενδύσεων και να δώσουμε ώθηση προς την υλοποίηση πράσινων ιδεών που θα αξιοποιήσουν συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας όπως η αγροτική της παραγωγή. Επίσης, με τον τρόπο που είναι δομημένη η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αποκεντρώσει την ενεργειακή της παραγωγή και να ισορροπήσει ανάμεσα στη μικρή και τη μεγάλη κλίμακα». Η κα Χαρμς αναφέρθηκε στα σχέδια εξόρυξης υδρογονανθράκων διατυπώνοντας τις ενστάσεις της και τονίζοντας την ανάγκη διαμόρφωσης ενός οικολογικότερου ενεργειακού μοντέλου που θα στηρίζεται στην εξοικονόμηση ενέργειας και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος ανέφερε ότι το κόστος των εξοπλισμών για την Ελλάδα έφτασε στα 200 δις ευρώ και τόνισε ότι αυτού του είδους οι πολιτικές επιλογές, σε συνδυασμό με την έλλειψη διαλόγου και κουλτούρας συνεργασίας με τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας, οδήγησαν την Ελλάδα στην καταστροφή. «Πρέπει να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα, να γίνουμε πιο συμμετοχικοί. Να έρθουν στο προσκήνιο νέες δυνάμεις που έχουν προτάσεις για μια καλύτερη Ελλάδα. Να αλλάξουμε τη δομή και αυτό θα το καταφέρουμε αν ξεκινήσουμε από την περιφέρεια. Για ένα κράτος που θα υπηρετεί τον πολίτη. Αλλαγές στις κατασκευές, στα ναυπηγεία, στη γεωργία, στην ενέργεια. Μόνο έτσι θα δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον.»

«Οι Οικολόγοι Πράσινοι και το πράσινο κίνημα της Ευρώπης δεν μένουμε στα λόγια αλλά παίρνουμε πρωτοβουλίες», τόνισε η επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος Ιωάννα Κοντούλη. «Υιοθετούμε από τα κάτω πρακτικές που ενισχύουν την δημιουργία κοινωνικών και οικονομικών δικτύων σε άλλον προσανατολισμό με ηθική και ευαισθησία. Ένα σύστημα πολιτικών αξιών και ιδανικών που σχετίζονται άμεσα με την βιωσιμότητα της χώρας μας, της Ευρώπης αλλά και ολόκληρου του πλανήτη. Χθες είμαστε αγανακτισμένοι σήμερα αποφασισμένοι και με προτάσεις για να μην επιτρέψουμε άλλο στα λάθη του παρελθόντος να συνεχίσουν να καταστρέφουν το παρόν και το μέλλον μας».

Ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας των Οικολόγων Πράσινων Γιάννης Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε σε μία δήλωση του Ντανιέλ Κον Μπεντίτ προ διετίας που είχε πει σχετικά με το μνημόνιο και τα μέτρα ότι: «Ζητούν από την Ελλάδα το αδύνατο» για να συμπληρώσει ο ίδιος: «Εμείς από την αρχή είπαμε ότι το μνημόνιο δεν αποτελεί λύση και δυστυχώς δικαιωθήκαμε. Τώρα πρέπει να δείξουμε ότι υπάρχει μια άλλη Ελλάδα διαφορετική από αυτήν που εκπέμπει το πολιτικό μας σύστημα και αυτή που παρουσιάζουν τα περισσότερα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης. Χρωστάμε ως κοινωνία αλλαγές τον εαυτό μας. Χρειάζεται όμως να αλλάξει και η Ευρώπη με περισσότερη πολιτική ενοποίηση, δημοκρατική νομιμοποίηση αλλά και επαναθεμελίωση της ευρωζώνης σε βιώσιμα θεμέλια.» Έκλεισε θυμίζοντας μια παλιότερη φράση της Χαρμς πως οι πολιτικές της Μέρκελ την κάνουν να ντρέπεται που είναι Γερμανίδα, σημειώνοντας πως κανένας έλληνας πολιτικός δεν έχει πει ποτέ το αντίστοιχο.

Το πρωί της Τρίτης οι δύο πρόεδροι της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο είχαν συνάντηση με τον πρώην και το νυν ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, τον επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας και τους εκπροσώπους Τύπου, στην οποία έγινε συζήτηση για την πολιτική κατάσταση στη χώρα, τις προοπτικές και δυνατότητες για ένα διαφορετικό αναπτυξιακό μοντέλο και τη σημασία της εκλογής μιας ισχυρής κοινοβουλευτικής ομάδας των Οικολόγων Πράσινων που θα μπορεί να επηρεάζει και θεσμικά τις εξελίξεις.

Οι δυο συμπρόεδροι της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο είχαν, επίσης, συναντήσεις με τον πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο και τον πρόεδρο της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γ. Προβόπουλο.

Το απόγευμα στις 16.00-18.15 στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ και η Ρεμπέκκα Χάρμς διοργάνωσαν με το Νίκο Χρυσόγελο, συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, με στόχο τη διαμόρφωση ενός σχεδίου για την οικονομία, την απασχόληση, τη βιωσιμότητα και την κοινωνική συνοχή.
Το βράδυ της ίδιας μέρας στις 19.00 οι συμπρόεδροι των Πρασίνων θα μιλήσουν στο Μπενάκειο (Πειραιώς 138) σε ανοικτή εκδήλωση-συζήτηση με θέμα "Διέξοδος από την κρίση στην ευρωζώνη και την Ελλάδα", που οργανώνει Νίκος Χρυσόγελος. Συμμετέχουν η Ιωάννα Κοντούλη και ο Γιάννης Παρασκευόπουλος. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Βούλα Τσέτση.

Το Γραφείο Τύπου



Για περισσότερες πληροφορίες: 2103306301-3 (115, 116)

1 σχόλιο:

Γιάννης Καραμήτρος είπε...

Το θετικότερο της εκδήλωσης ειναι ότι θα ακουστεί και στην Ελλάδα ότι οι Ευρωπαίοι Πράσινοι μας υποστηρίζουν.