Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2009

18 Δεκέμβρη: Παγκόσμια μέρα για το μετανάστη


Τα ίδια δικαιώματα σε όλους μετανάστες ή μη


Σήμερα 18 Δεκέμβρη γιορτάζουμε την παγκόσμια μέρα για το μετανάστη. Είναι η 19η επέτειος από την υπογραφή της διεθνούς σύμβασης για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων μεταναστών και των οικογενειών τους. Η ημέρα αυτή δεν αφορά μόνο τους μετανάστες από άλλες χώρες που ζουν στην Ελλάδα, αλλά και τα εκατομμύρια συμπατριωτών μας που ζουν ως μετανάστες σε άλλες χώρες.

Η συνθήκη για την προστασία των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων μεταναστών και των οικογενειών τους αφορά όλους τους μετανάστες « που δουλεύουν, θα δουλέψουν ή έχουν δουλέψει στο παρελθόν » κατά τη διάρκεια της μετανάστευσής τους. Για όλους αυτούς με ή χωρίς χαρτιά τα βασικά δικαιώματα επαναεπιβεβαιώνονται λαμβάνοντας υπ όψη « την επισφαλή θέση που βρίσκονται συχνά οι εργαζόμενοι μετανάστες και οι οικογένειές τους ».

Οι επίσημοι εορτασμοί για την Ημέρα του Μετανάστη αναδεικνύουν μια σοβαρή αντίφαση: η Ελλάδα δεν έχει ακόμη κυρώσει τη σχετική διεθνή σύμβαση, παρόλο που εμφανίζεται να γιορτάζει την επέτειο της υπογραφής της. Από τις αιτήσεις ασύλου που υποβάλλονται στην Ελλάδα μόλις 0,2% έγιναν δεκτές το 2008, 140 φορές λιγότερο από το μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε που φθάνει το 28%.

Η συνθήκη έχει μπει διεθνώς σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2003. Δυστυχώς όμως ο συστηματικός εγκλεισμός των μεταναστών χωρίς χαρτιά και η εκδίωξή τους γίνεται όλο και περισσότερο βασικός τρόπος διαχείρισης του μεταναστευτικού ρεύματος στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη τα τελευταία χρόνια Το δικαίωμα να φύγει κανείς από τη χώρα του, το δικαίωμα να ζητήσει κανείς την διεθνή προστασία, το δικαίωμα να ζήσει κανείς αξιοπρεπώς με την οικογένειά του, η αρχή της μη εκδίωξης είναι παγκόσμιες αξίες.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούμε την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επικυρώσουν την διεθνή συνθήκη για την προστασία των εργαζομένων μεταναστών και των οικογενειών τους. Το συστηματικό μπλοκάρισμα της επικύρωσης της συνθήκης είναι απαράδεκτο και εκθέτει όλες τις Ευρωπαϊκές Χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο.


Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων
Περισσότερες πληροφορίες:


Γ. Παρασκευόπουλος, τηλ. 6979952070
Ο. Κολοκούρης, τηλ. 6981178665

1 σχόλιο:

ΙωάννηςΚ (πρώην ioannisk) είπε...

Παρόλο που ο πατέρας μου είχε μία καλή δουλειά μεγάλωσα στο εξωτερικό και καταλαβαίνω αρκετά καλά τους μετανάστες.

Παλαιότερα πίστευα ότι οι χώρες οι οποίες επί δεκαετίες ήταν χώρες αποστολή μεταναστών θα καταλάβαιναν την απελπίσια των νέων outcasts. Σε αυτή την κατηγορία δεν υπάρχει μόνο η χώρα μου, η Ελλάδα, αλλά και η Ιταλία και η Ισπανία και η Πορτογαλία και η Ιρλανδία.

Κρίμα.