Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2009

18 Δεκέμβρη: Παγκόσμια μέρα για το μετανάστη


Τα ίδια δικαιώματα σε όλους μετανάστες ή μη


Σήμερα 18 Δεκέμβρη γιορτάζουμε την παγκόσμια μέρα για το μετανάστη. Είναι η 19η επέτειος από την υπογραφή της διεθνούς σύμβασης για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων μεταναστών και των οικογενειών τους. Η ημέρα αυτή δεν αφορά μόνο τους μετανάστες από άλλες χώρες που ζουν στην Ελλάδα, αλλά και τα εκατομμύρια συμπατριωτών μας που ζουν ως μετανάστες σε άλλες χώρες.

Η συνθήκη για την προστασία των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων μεταναστών και των οικογενειών τους αφορά όλους τους μετανάστες « που δουλεύουν, θα δουλέψουν ή έχουν δουλέψει στο παρελθόν » κατά τη διάρκεια της μετανάστευσής τους. Για όλους αυτούς με ή χωρίς χαρτιά τα βασικά δικαιώματα επαναεπιβεβαιώνονται λαμβάνοντας υπ όψη « την επισφαλή θέση που βρίσκονται συχνά οι εργαζόμενοι μετανάστες και οι οικογένειές τους ».

Οι επίσημοι εορτασμοί για την Ημέρα του Μετανάστη αναδεικνύουν μια σοβαρή αντίφαση: η Ελλάδα δεν έχει ακόμη κυρώσει τη σχετική διεθνή σύμβαση, παρόλο που εμφανίζεται να γιορτάζει την επέτειο της υπογραφής της. Από τις αιτήσεις ασύλου που υποβάλλονται στην Ελλάδα μόλις 0,2% έγιναν δεκτές το 2008, 140 φορές λιγότερο από το μέσο όρο των χωρών της Ε.Ε που φθάνει το 28%.

Η συνθήκη έχει μπει διεθνώς σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2003. Δυστυχώς όμως ο συστηματικός εγκλεισμός των μεταναστών χωρίς χαρτιά και η εκδίωξή τους γίνεται όλο και περισσότερο βασικός τρόπος διαχείρισης του μεταναστευτικού ρεύματος στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη τα τελευταία χρόνια Το δικαίωμα να φύγει κανείς από τη χώρα του, το δικαίωμα να ζητήσει κανείς την διεθνή προστασία, το δικαίωμα να ζήσει κανείς αξιοπρεπώς με την οικογένειά του, η αρχή της μη εκδίωξης είναι παγκόσμιες αξίες.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούμε την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επικυρώσουν την διεθνή συνθήκη για την προστασία των εργαζομένων μεταναστών και των οικογενειών τους. Το συστηματικό μπλοκάρισμα της επικύρωσης της συνθήκης είναι απαράδεκτο και εκθέτει όλες τις Ευρωπαϊκές Χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο.


Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων




Περισσότερες πληροφορίες:


Γ. Παρασκευόπουλος, τηλ. 6979952070
Ο. Κολοκούρης, τηλ. 6981178665

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Οικολογική μηχανή αναζήτησης

Η φίλη μου Κατερίνα Φεγγίτη μου έμαθε ότι υπάρχει η ακόλουθη Οικολογική Μηχανή αναζήτησης: Blankle.

Στην αρχή είχα κάποιους ενδιασμούς και αυτό για δύο λόγους. Πρώτον γιατί η κορυφαία μηχανή αναζήτησης στον κόσμο είναι η Google αλλά αυτός ο ενδιασμός μου έφυγε αμέσως μιας και το Blanke χρησιμοποιεί τον μηχανισμό της για τις αναζητήσεις του.

Ο δεύτερος ενδιασμός μου είναι ότι όλες οι μεγάλες εταιρίες πληροφορικής είναι ευαισθητοποιημένες με τα θέματα του Περιβάλλοντος και για αυτό τον λόγο ο υπολογιστής του χρήστη που κάνει την αναζήτηση καταναλώνει περισσότερη ενέργεια από τους Serversτης μηχανής.

Ο λόγος που αυτή η μηχανή είναι περισσότερο φιλική στο περιβάλλον είναι ότι έχει μαύρο χρώμα για background. Μπορεί να μην είναι το απόλυτο breakthrough στην εξοικονόμηση ενέργειας αλλά φασούλι το φασούλι γαμίζει το σακούλι.

Άνοιξα και σχετικό θέμα στο forum των Οικολόγων Πράσινων: Οικολογική μηχανή αναζήτησης.

Σας προτρέπω όλους να την χρησιμοποιείτε.

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Αδάσωση

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΦΩΤΙΑ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΔΕΝΔΡΟΦΥΤΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΜΙΑΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΜΑΘΗΤΕΣ, ΓΟΝΕΙΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΤΟΥ ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΜΕ ΣΥΝΘΗΜΑ



Νοιάζομαι και συμμετέχω στην αναδάσωση

Οι οικολόγοι Πράσινοι Πικερμίου, Παλλήνης, Ανθούσας, Γέρακα, Γλ. Νερών, Παιανίας,


Μαζί με συλλόγους και φορείς, συμμετείχαν στην αναδάσωση περιοχών της Κοινότητας Πικερμίου.

Η καλή μέρα, εξασφάλισε μεγάλη συμμετοχή από μικρούς και μεγάλους.

Παναγιωτίδης- Καφαντάρης- Ρομπάκης

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ


Συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης κ Δημήτραινα είχε σήμερα το μεσημέρι αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου, σε συνέχεια ανοικτής επιστολής για αλλαγή πολιτικής στο θέμα των ναρκωτικών που είχαν απευθύνει στον πρωθυπουργό στελέχη των Οικολόγων Πράσινων, του δικτύου «Ηλιόσποροι» και του Ελευθεριακού Συνδέσμου Απεξάρτησης (ΕΛΕΥ.ΣΥΝ.Α.). Το κείμενο της επιστολής προσυπογράφουν ήδη εκατοντάδες πολίτες, ενώ η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται.

Στην αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πράσινων συμμετείχαν ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας, και ο Γιώργης Οικονομόπουλος, ιατρός φαρμακευτικών εξαρτήσεων, υπεύθυνος του ΕΛΕΥ.ΣΥΝ.Α. Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν τα δεδομένα που επιβάλλουν αλλαγή πολιτικής, στη βάση της μείωσης της βλάβης και όχι των ποινικών ευθυνών και του κοινωνικού αποκλεισμού. Όλο και περισσότερες χώρες υιοθετούν πολιτικές που προχωρούν πέρα από τις απαγορεύσεις, καταργώντας τις ποινικές κυρώσεις για τους χρήστες και δίνοντας έμφαση στην πρόληψη και την ενημέρωση. Τονίστηκε η ανάγκη για ανοικτό και νηφάλιο διάλογο, που να αξιοποιεί τα δεδομένα άλλων χωρών και να υιοθετεί τις λύσεις που ανταποκρίνονται καλύτερα στην ελληνική πραγματικότητα. Οι συντάκτες της επιστολής προς τον πρωθυπουργό θα νιώσουν δικαιωμένοι, αν ο διάλογος αυτός προχωρήσει και δώσει καρπούς.

«Τα ναρκωτικά είναι ζήτημα υγείας και όχι δημόσιας τάξης», δήλωσε ο Γιάννης Παρασκευόπουλος μετά τη συνάντηση. «Οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε αντίθετοι σε κάθε εξάρτηση. Δεν αποδεχόμαστε όμως ούτε το τεράστιο κόστος της σημερινής πολιτικής σε ανθρώπινες ζωές και κοινωνική συνοχή. Αναζητούμε λοιπόν τρόπους για την εξουδετέρωση των οικονομικών συμφερόντων που προωθούν τη διάδοση των ναρκωτικών, αλλά και για τη δυνατότητα του χρήστη να διατηρήσει μια στοιχειώδη ένταξη στην κοινωνία και να αποφασίσει ο ίδιος για την απεξάρτησή του. Ελπίζουμε σύντομα να έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με το υπουργείο Δικαιοσύνης και θέματα όπως η διαφάνεια, η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης ή οι συνθήκες στις φυλακές».

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Για περισσότερες πληροφορίες: Γιάννης Παρασκευόπουλος 6979 952070

*Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής προς τον πρωθυπουργό:
Προς τον Πρωθυπουργό, Γεώργιο Α. Παπανδρέου

Κοινοποίηση:
Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρη Καστανίδη


Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ

Σας γράφουμε αυτή την επιστολή για να σας καταθέσουμε τις προτάσεις μας σχετικά με τον εξορθολογισμό της ελληνικής πολιτικής περί “ναρκωτικών” ουσιών και να σας ζητήσουμε την άμεση αναθεώρησή της στη βάση των αρχών της μείωσης της βλάβης, όπως έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία σε πολλές ευρωπαϊκές και όχι μόνο χώρες. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το πρόβλημα της χρήσης και κατάχρησης ουσιών, το οποίο υφίσταται από την αρχαιότητα, είναι ζήτημα Δημόσιας Υγείας και όχι Δημόσιας Τάξης.

Γνωρίζουμε την ευαισθησία σας στο πολύ σοβαρό αυτό θέμα που αφορά πρώτιστα την νεολαία, αλλά έχει πλέον ριζώσει σε όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την ρηξικέλευθη πρότασή σας, όσο ήσασταν υπουργός παιδείας για το δικαίωμα προσωπικής αυτοκαλλιέργειας κάνναβης, πάγια θέση και διεκδίκηση μας για την απεξάρτηση των χρηστών από το παράνομο εμπόριο, αλλά και την στήριξη- προβολή μέσα από την προσωπική σας ιστοσελίδα, του Αντιαπαγορευτικού Φεστιβάλ, στη διοργάνωση του οποίου συναντιόμαστε τα τελευταία 5 χρόνια όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο.

Πιστεύουμε επίσης ότι είσαστε ένας πολιτικός που είναι διατεθειμένος, μέσα από τον κοινωνικό διάλογο και την αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης και των διεθνών εμπειριών, να ανατρέψει κατεστημένες πολιτικές αλλά και αναχρονιστικές αντιλήψεις που αποτελούν βαρίδι για την προοδευτική εξέλιξη της κοινωνίας μας.

Το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης και της πολυτοξικομανίας έχει πάρει δραματικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας. Οι απαγορευτικές- κατασταλτικές πολιτικές που ακολουθούνται τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει σε έξαρση του προβλήματος αντί να προσφέρουν στη λύση του. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αναφορές της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και τις επίσημες εκθέσεις των τελευταίων 5 χρόνων του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ) υπάρχουν δυστυχώς περισσότεροι και όλο πιο νέοι σε ηλικία χρήστες. Έχουμε περισσότερους φυλακισμένους(ένας στους δύο έγκλειστους είναι φυλακισμένος για παράβαση του νόμου περί ¨ναρκωτικών¨ με την συντριπτική πλειοψηφία αυτών να είναι μόνο χρήστες), περισσότερους νεκρούς από τη χρήση οπιοειδών αλλά και περισσότερους εξαθλιωμένους που ωθούνται στην παραβατικότητα για να εξασφαλίσουν τη χρήση τους.
Η πληροφόρηση που παρέχει η Πολιτεία στη νεολαία για να την αποτρέψει από τη χρήση και κατάχρηση ουσιών στηρίζεται σε λογικές ηθικού πανικού και δαιμονοποίησης των ουσιών με αντίστροφα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, ενώ τα προβλήματα υποχρηματοδότησης και διόγκωσης των λιστών αναμονής για τα προγράμματα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ δυστυχώς χρονίζουν.

Αφού έχει αποτύχει παταγωδώς η απαγορευτική- κατασταλτική πολιτική και στην Ελλάδα, πρέπει να προσεγγίσουμε επιτέλους το ζήτημα της χρήσης/ κατάχρησης ουσιών, ανάλογα με την επικινδυνότητά τους1, υπό το πρίσμα της μείωσης της βλάβης και των αρνητικών επιπτώσεων στην κοινωνία, την οικονομία και την δημόσια υγεία.

Το γενικό πλαίσιο της αντιαπαγορευτικής προσέγγισης για την μείωση της βλάβης από τις εξαρτήσεις, όπως το έχουμε ήδη καταθέσει από το 2007 σε όλα τα κόμματα της ελληνικής Βουλής, κινείται στους παρακάτω άξονες:

1. ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΧΥΟΝΤΟΣ ΝΟΜΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΨΥΧΟΤΡΟΠΕΣ ΟΥΣΙΕΣ ΜΕ ΕΝΑ ΑΛΛΟ, ΠΟΥ:
Α) Θα στηρίζεται στο σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
Β) Θα εναρμονίζεται με την επιστημονική γνώση και τη διεθνή εμπειρία
Γ) Θα αποσκοπεί στη προστασία της δημόσιας υγείας και των χρηστών, στον περιορισμό της διάδοσης των ουσιών στους ανήλικους, στην απεξάρτηση των χρηστών από την παρανομία, τον περιορισμό της χρήσης και της κατάχρησης γενικότερα.

2. ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΨΥΧΟΤΡΟΠΩΝ ΟΥΣΙΩΝ
Αναθεώρηση της ποινικής αντιμετώπισης των χρηστών ουσιών κατά τα πρότυπα πολλών Ευρωπαϊκών χωρών όπου επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις (π.χ. δέσμευση διπλώματος οδήγησης ή χρηματικά πρόστιμα για τη κατανάλωση σε δημόσιους χώρους) και όχι ποινικές.

3. ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΜΗ-ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ (ΚΥΡΙΩΣ ΚΑΝΝΑΒΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΤΗΣ)
Α) Αποποινικοποίηση της προμήθειας και της κατοχής (μικρών ποσοτήτων) Κάνναβης για προσωπική χρήση.
Β) Νομιμοποίηση της καλλιέργειας μικρού αριθμού δενδρυλλίων Κάνναβης για προσωπική χρήση.
Γ) Νομιμοποίηση της Κάνναβης για ιατρικούς και θεραπευτικούς σκοπούς2.
Δ) Νομιμοποίηση της κλωστικής κάνναβης για κατασκευαστικούς και βιομηχανικούς σκοπούς, σύμφωνα με τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η μαζική και συστηματική παραγωγή της κλωστικής κάνναβης, όπως έχει αποδείξει και σχετική μελέτη των ΕΘΙΑΓΕ - Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (2000), μπορεί να έχει σπουδαία αποτελέσματα για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας και της υπαίθρου.

4. ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ (ΚΥΡΙΩΣ ΟΠΙΟΥΧΑ, ΠΑΡΑΓΩΓΑ ΚΑΙ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΤΑ ΤΟΥΣ)
Διάθεση αυτών των ουσιών μέσα από κρατικούς, κλινικά ελεγχόμενους χώρους σε όλους τους εξαρτημένους χρήστες που τις έχουν ανάγκη, με ελεγχόμενη ιατρική συνταγογράφηση, σύμφωνα με την επιλογή των ίδιων των χρηστών, και με στόχο την απεξάρτηση ή τη συντήρησή τους. Ανάπτυξη προγραμμάτων καθαρών συνέργων και εναλλακτικών θεραπευτικών προσεγγίσεων, παράλληλα με τα “στεγνά” προγράμματα. Τακτικός γενικός προληπτικός ιατρικός έλεγχος όλων των εξαρτημένων προσώπων, ανεξαρτήτως της υπαγωγής τους ή όχι σε ασφαλιστικό φορέα.

5. ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΜΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΔΟΓΜΑΤΙΚΕΣ/ ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ
Πολλές Ευρωπαϊκές χώρες (Πορτογαλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ελβετία, Ολλανδία κ.α.) και πρόσφατα χώρες της λατινικής Αμερικής, έχουν διαμορφώσει ένα σύνολο αντιαπαγορευτικών πολιτικών για την μείωση της βλάβης από τις εξαρτήσεις.
Το Μεξικό, η χώρα με τους περισσότερους θανάτους από εγκλήματα σχετιζόμενα με το εμπόριο ναρκωτικών, όπως και η Αργεντινή, αποποινικοποίησαν τη χρήση ναρκωτικών (όχι μόνο των "ελαφρών"). Αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις από Βραζιλία και Εκουαδόρ.
Δείτε σχετική ανάλυση: http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2009/sep/03/drugs-prohibition-latin-america
Ο πρ. Πρόεδρος της Βραζιλίας και επικεφαλής σχετικής επιτροπής ζητά την παγκόσμια αποποινικοποίηση χρήσης κάνναβης: http://www.guardian.co.uk/world/2009/sep/06/brazil-cardoso-war-drugs-decriminalisation
Μήπως η αντιαπαγόρευση αυξάνει -έστω και βραχυπρόθεσμα- τη χρήση;
Μάλλον όχι. Στη Βρετανία: Since cannabis was downgraded the proportion of young people using it has fallen each year from 25.3% in 2003-4 to 20.9% now.
http://www.guardian.co.uk/society/2007/oct/26/drugsandalcohol.homeaffairs
Ακόμα και ο Economist συμφωνεί πως η νομιμοποίηση είναι η λιγότερο κακή λύση:
http://www.economist.com/opinion/displayStory.cfm?story_id=13237193&source=hptextfeature
Άρθρο του Economist από το 1989 που επισημαίνει ότι η απαγόρευση διογκώνει τα προβλήματα που καλείται να λύσει http://www.economist.com/opinion/displaystory.cfm?story_id=13251312
Άρθρο του CNN, Legalize drugs to stop violence, http://www.cnn.com/2009/POLITICS/03/24/miron.legalization.drugs/index.html
Το περιοδικό New Scientist στο αφιέρωμά του με 10 προτάσεις για ένα "Σχέδιο για έναν καλύτερο κόσμο" αφιερώνει μια από αυτές στη νομιμοποίηση των ουσιών.
http://www.newscientist.com/article/mg20327251.100-legalise-drugs.html
Τέλος τρία πολύ ενδιαφέροντα άρθρα για το πολύ επιτυχημένο παράδειγμα της Πορτογαλίας που έχει προχωρήσει στην νομιμοποίηση όλων των ουσιών τα τελευταία 5 χρόνια και τα θετικά αποτελέσματα είναι κιόλας ορατά:
http://www.cato.org/pub_display.php?pub_id=10080
http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=portugal-drug-decriminalization
http://www.economist.com/world/europe/displaystory.cfm?story_id=14309861#

6. ΕΠΑΝΑΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
Ζητάμε την άμεση επανασύσταση της μόνιμης διακομματικής επιτροπής της Βουλής, η οποία βρίσκεται ανενεργή από το 2006, για να ηγηθεί του κοινωνικού διαλόγου με στόχο την αναθεώρηση της πολιτικής περί “ναρκωτικών”. Οι κοινωνικοί εταίροι δεν πρέπει να περιοριστούν μόνο σε κρατικούς φορείς και κέντρα “στεγνής” απεξάρτησης, αλλά να περιλάβουν ένα σύνολο φορέων και ειδικών που θα μεταφέρουν διεθνείς εμπειρίες και καλές πρακτικές.

Την πρόταση αυτή την καταθέτουμε στη μνήμη του Παναγιώτη Καννελάκη, αγωνιστή του Αντιαπαγορευτικού Κινήματος στην Ελλάδα και αντιπροέδρου του ΟΚΑΝΑ, που απεβίωσε πρόσφατα, με την ελπίδα ότι οι αγώνες του θα έχουν το αποτέλεσμα που πάντα ποθούσε έστω και μετά θάνατον.

Είμαστε στη διάθεσή σας για μια κατ' ιδίαν συνάντηση με εσάς ή τους συνεργάτες σας για να σας αναλύσουμε τις θέσεις μας και σας δηλώνουμε ότι θα στηρίξουμε κάθε σας πρωτοβουλία για κοινωνικό διάλογο πάνω στο πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα. Το οφείλουμε στα παιδιά μας.

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Aντιρατσιστική Διαδήλωση

Οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουμε την αντιρατσιστική διαδήλωση και καλούμε τα μέλη μας να συμμετέχουν στην διαδήλωση που θα γίνει σήμερα, Τετάρτη 4 Νοέμβρη στο Σύνταγμα στις 6.00μμ.

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Αναλυτικά για το θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια

Γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα κτίρια στην Ελλάδα είναι εντελώς απαράδεκτα από άποψη ενεργειακής συμπεριφοράς. Αυτό σημαίνει υπερβολική απώλεια ενέργειας, μεγάλη δαπάνη του οικογενειακού προϋπολογισμού για δροσισμό και θέρμανση του σπιτιού, υπερβολικές εκπομπές αερίων που αλλάζουν το κλίμα, μεγάλη εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Χαρακτηριστικά, αν γίνονταν παρεμβάσεις στα κτίρια θα μπορούσε να μειωθεί κατά 80% η κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση και δροσισμό των κτιρίων καθώς και η οικογενειακή δαπάνη για ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι παρεμβάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια είναι όχι μόνο υποχρεωτικές πλέον με βάση τις δεσμεύσεις μας από την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία – δηλαδή είναι το αυτονόητο και υποχρεωτικό – αλλά είναι και από αυτές που μπορούν να στρέψουν έναν οικονομικό κλάδο όπως είναι αυτός των κατασκευών σε οικολογικά, κοινωνικά και οικονομικά πιο βιώσιμες κατευθύνσεις, προς πράσινη κατεύθυνση.


Τι προτείνουν οι Οικολόγοι Πράσινοι για τα κτίρια: Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουμε εκτεταμένα προγράμματα μόνωσης του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού κτιρίων, σε κουφώματα, εξωτερικούς τοίχους και στέγες, στρέφοντας τον τομέα της οικοδομής σε κατευθύνσεις που δεν απαιτούν άλλη οικοδομήσιμη γη, διασώζοντας παράλληλα χιλιάδες θέσεις εργασίας και δημιουργώντας και νέες. Ως ενδιάμεσο στόχο ζητάμε από την κυβέρνηση να δεσμευτεί άμεσα για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας που θα στηριχθεί με 5 δισ. Ευρώ από δημόσιους πόρους μέχρι το 2012, με κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία και φορολογικές ρυθμίσεις, ώστε να προσελκυσθούν επιπλέον ιδιωτικοί πόροι, με στόχο τουλάχιστον το 10% των κατοικιών και σημαντικό ποσοστό των δημόσιων κτιρίων να είναι βέλτιστων ενεργειακών προδιαγραφών μέχρι το 2015.

Προτείνουμε δωρεάν ολοκληρωμένη μελέτη για κάθε ακίνητο, πλήρη επιδότηση για τα χαμηλότερα εισοδήματα (δαπάνη που μπορεί να καλυφθεί εν μέρει και από τους ευρωπαϊκούς πόρους του Ε.Σ.Π.Α.), ευνοϊκές χρηματοδοτήσεις και φορολογικά κίνητρα για τα μεσαία στρώματα, ρυθμίσεις για την κατανομή δαπάνης και οφέλους μεταξύ ενοικιαστών και ιδιοκτητών, αυστηρές προδιαγραφές μόνωσης και βιοκλιματικού σχεδιασμού στα νέα κτίρια, καθώς και κίνητρα για εφαρμογές ήπιας γεωθερμίας.

Με τέτοιες παρεμβάσεις μπορεί να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας που δαπανάμε σήμερα για δροσισμό των κτιρίων κατά 80%. Και αυτό συμφέρει πρώτα από όλα αυτούς που δεν έχουν τα χρήματα να πληρώσουν για το πετρέλαιο ή το ρεύμα για το αιρκοντίσιον που έχουν ανάγκη. Να ένας τρόπος να πετύχουμε ταυτοχρόνως μείωση των εκπομπών αερίων που αλλάζουν το κλίμα, βελτίωση της ποιότητας ζωής, δημιουργία θέσεων εργασίας και ανάπτυξη πράσινων και βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων, βελτίωση και του οικογενειακού, προσωπικού προϋπολογισμού. Αλλά απαιτείται σχέδιο και πολιτική βούληση, όχι απλώς αποσπασματικά μέτρα.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ανακοινώσει το πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ΄οίκον” με στόχο μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες, με προϋπολογισμό 300.000.000 Ευρώ τα επόμενα 5 χρόνια μέσα από τους πόρους του ΕΣΠΑ. Το ποσοστό, όμως, των κτιρίων που θα μπορούσε να επωφεληθεί από ένα τέτοιο πρόγραμμα δεν ξεπερνάει το 0,35% των υπαρχόντων κτιρίων. Όμως μόνο το 2008 πληρώσαμε 1.000.000.000 ευρώ για εισαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από το πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι (10% της κατανάλωσης), για αγορά δικαιωμάτων ρύπων καθώς και για επίδομα θέρμανσης. Και από το 2013 είναι πιθανόν ότι η χώρα θα επιβαρύνεται με 1,5-2,5 δισεκατομμύρια Ευρώ κάθε χρόνο γιατί συνεχίζει να παράγει ενέργεια με έναν βρώμικο τρόπο, απειλώντας την υγεία χιλιάδων ανθρώπων στα κέντρα που έχουν.

Για τη χρηματοδότηση τέτοιων προγραμμάτων προτείνουμε «μερική εκτροπή» του πακέτου Αλογοσκούφη, με υποχρεωτικές προγραμματικές συμφωνίες με τις τράπεζες για χαμηλότοκη χρηματοδότηση τέτοιων πρωτοβουλιών. Οι τελευταίες άλλωστε, πέρα από το γενικότερο περιβαλλοντικό και οικονομικό τους όφελος, έχουν επιπλέον προβλέψιμες οικονομικές αποδόσεις και εξαιρετικά χαμηλό ρίσκο.

Η χώρα μας πρέπει να υιοθετήσει ως εθνικό στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% μέχρι το 2030 και κατά 85% μέχρι το 2050.

Εξοικονόμηση Ενέργειας στα κτίρια
Η χώρα μας πρέπει να κάνει πράξη την υποχρέωση της να πετύχει συνολικά εξοικονόμηση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 20% μέχρι το 2020, έστω και μονομερώς
Από το 2012 όλα τα νεόδμητα δημόσια κτίρια και τα κτίρια με εμβαδόν πάνω από 2000 τετραγωνικά μέτρα πρέπει να έχουν μηδενικό ενεργειακό ισοζύγιο, δηλαδή να παράγουν από ανανεώσιμες πηγές όση ενέργεια καταναλώνουν. Αντίστοιχη υποχρέωση πρέπει να υπάρχει για όλα τα νεόδμητα κτίρια ανεξαρτήτως εμβαδού από το 2015 και μετά.

Σχετικά με τις πόλεις:
Μικρά και μεγάλα δημόσια έργα στις πόλεις και τους οικισμούς, μπορούν να δώσουν νέες θέσεις εργασίας αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών και βελτιώνοντας ακόμη και τις οικονομικές τους προοπτικές. Τέτοια έργα θα μπορούσαν να είναι:

· Οικολογική αναγέννηση των γειτονιών με δημιουργία δικτύων πεζόδρομων, ποδηλατόδρομων και πρασίνου που περιλαμβάνουν τα σχολεία, τα πολιτιστικά κέντρα και εμπορικές περιοχές ώστε οι πολίτες να μπορούν να μετακινηθούν ήπια και φιλικά στο περιβάλλον για τις καθημερινές ανάγκες τους, τα ψώνια, τις σπουδές και την αναψυχή τους.

· Επιτάχυνση της ολοκλήρωσης του μετρό σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και προσαρμογές ώστε να αποκτήσουν συμβατότητα και με τις προαστιακές γραμμές.

· Προκήρυξη μελετών για δίκτυα τραμ σε όλες τις μεγάλες και μεσαίες πόλεις (σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ως συμπληρώματα του μετρό). Άμεση προώθηση των έργων κατασκευής, εκεί όπου έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι σχετικές μελέτες.

· Δημιουργία μεγάλων χώρων στάθμευσης σε όλες τις κύριες εισόδους των πόλεων, σε συνδυασμό με πυκνή συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση.

· Διαπλατύνσεις πεζοδρομίων και θωράκισή τους απέναντι στην παράνομη στάθμευση, θέσεις ποδηλάτων στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς, υποδομές ελεγχόμενης στάθμευσης.

· Θεσμικό πλαίσιο που να δίνει στους δήμους τη δυνατότητα να αποκαθιστούν οι ίδιοι εγκαταλειμμένα κτίρια, ιδιαίτερα διατηρητέων, με αντάλλαγμα μερίδιο από την εκμετάλλευσή τους για όσο διάστημα απαιτείται για την απόσβεση της δαπάνης.

· Επίσπευση των έργων αστικού πρασίνου με προτεραιότητα τους μεγάλους δημόσιους χώρους όπως Μητροπολιτικά Πάρκα και πρώην στρατόπεδα, χωρίς ακρωτηριασμό για άλλες χρήσεις.

· Πολεοδομικές και αρχιτεκτονικές μελέτες και διαγωνισμοί, με στόχο τη διασφάλιση ελεύθερων χώρων και την κάλυψη των ελλειμμάτων σε πράσινο.

· Σχεδιασμός για συνεκτικές πόλεις και οικισμούς, με κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης και αντίστοιχες ανταλλαγές γης με υπό πολεοδόμηση περιοχές.

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Δυστυχώς χάσαμε...

Στις χθεσινές εκλογές οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν καταφέραμε να μπούμε στην Εθνική Βουλή και να γίνουμε κοινοβουλευτικο κόμμα και σε εθνικό επίπεδο.
Σε πρώτη όψη ο μεγάλος νικητής των εκλογών είναι το ΠΑΣΟΚ μιας και όχι μόνο κατάφερε να αποσπάσει μία άνετη πλειοψηφία στη Βουλή αλλά είδε και το ποσοστό του “αιώνιου” αντιπάλου του να πέφτει στο 33.99%. Η προσωπική μου άποψη είναι πως νικητής είναι το ΛΑΟΣ μιας και απέκτησε αρκετούς βουλευτές ώστε να μπορεί να υποχρεώνει τη διεξαγωγή ονομαστικων ψηφοφοριών στη Βουλή.

Τα άλλα δύο κόμματα έμειναν στα γνωστά τους επίπεδα.

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Today is Earth Overshoot Day

Unlike governments, nature doesn’t do bailouts. Yet as of today, humanity will have placed more demand on ecological services – from filtering CO2 to producing food, fiber and timber– than nature can provide in this year, according to Global Footprint Network calculations. From now until the end of the year, we will meet our demand for ecological services by depleting resource stocks and accumulating carbon dioxide in the atmosphere.


“It’s a simple case of income versus expenditures,” said Global Footprint Network President Mathis Wackernagel. “For years, our demand on nature has exceeded, by an increasingly greater margin, the budget of what nature can produce. The urgent threats we are seeing now – most notably climate change, but also biodiversity loss, shrinking forests, declining fisheries, soil erosion and freshwater stress – are all clear signs: Nature is running out of credit to extend.”



Just like any country, company, or household, nature has a budget – it can only produce so much resources and absorb so much waste each year. The problem is, our demand on nature exceeds its capacity to generate resources and absorb CO2,a condition known as ecological overshoot. We now use a year’s worth of capacity in less than 10 months. Our calculations show that if we continue with business as usual, according to moderate U.N. projections, in less than 25 years humanity will require the regenerative capacity of two planets– a level of demand that is likely to be physically impossible to meet.

Global Recession Barely Slows Demand



Because of the global economic slowdown, we will reach Earth Overshoot Day one day later than last year, according to Global Footprint Network projections. By comparison, in the past, Earth Overshoot Day has steadily moved four to six days closer to January 1st each year.

“The fact is that in spite of a very painful world economic situation, we are still way over-budget in our use of nature,” said Wackernagel. “The challenge is to find a way to reduce overshoot in boom times as well as lean years. This will mean finding a way to maintain healthy economies and provide for human well-being in a way that doesn’t depend on liquidating resources and accumulating CO2.”

Addressing Carbon Key To Balancing the Budget



Earth Overshoot Day comes just 80 days before world leaders meet at Copenhagen to tackle the most prominent consequence of our ecological overspending: climate change. Our carbon Footprint (as calculated by Global Footprint Network, the amount of land and sea it would take to absorb all the CO2 we emit) has increased 1,000% since 1961. Carbon dioxide emissions now account for over half of human demand on nature. We are now emitting much more carbon dioxide than the natural ecosystems of the planet can absorb; thus it is building up in the atmosphere and contributing to climate change.

How Earth Overshoot Day is calculated



Every year, Global Footprint Network calculates humanity’s Ecological Footprint – the amount of productive land and sea area required to produce the resources we consume and absorb our CO2 emissions – and compares that with biocapacity, the ability of ecosystems to generate resources and sequester CO2. Earth Overshoot Day in 2009 is calculated from 2005 results (the most recent year for which data are available), and on projections based on historical rates of growth in population and consumption. In addition, the historical links between world GDP and resource demand are used to account for the impact on consumption of the worldwide economic slowdown.

Ecological Footprint analysis reveals that globally, we currently use 40 percent more regenerative capacity than is available in nature. However, countries vary widely in their average demand. If everyone lived like a resident of the U.S., for example, we would reach Earth Overshoot Day in March.

Taking Action



This Earth Overshoot Day, Global Footprint Network will be participating in Climate Week NYC to call on leaders for action at Copenhagen. We have also engaged with dozens of partners around the world who are hosting their own events and outreach efforts.

“Once city, country and business leaders realize that considering the reality of ecological limits is the best way to remain competitive and prepared for the future, they will begin to make the policy decisions and drive the technological innovations we need to live within nature’s means,” Wackernagel said. “And it is, of course, critical for individuals to do all they can and to push their leaders to action.”

Global Footprint Network with its international partner network is focused on solving the problem of overshoot, working with businesses and government leaders around the world to make ecological limits a core aspect of decision-making everywhere. With an international commitment to end overshoot, we can make Earth Overshoot Day history instead of news.

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Μετακομίσαμε

Εδώ και λίγε ημέρες μπορείτε να μας διαβάζετε εκεί: ΟΚΠΑ στη Wordpress.

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Πυρκαγιές 2009

Πυρκαγιές 2009
Είμαι σχεδόν σίγουρος πως όλοι είδατε ή διαβάσατε για τις πυρκαγιές που έκαψαν την Βόρεια Αττική πριν από λίγες ημέρες.
Δεδομένου ότι η περιοχή ανήκει στη δικαιοδοσία της Τοπικής Κίνησης παραθετουμε μερικές φωτογραφίες:







Δυστυχώς πολλά ζώα δεν κατάφεραν να φύγουν από τη πυρκαγιά και κάηκαν ζωντανά:



Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Έκτακτο Συνέδριο Οικολόγων Πράσινων


Το συνέδριο θα γίνει στο ξενοδοχείο Imperial και θα ξεκινήσει στις 11 το πρωϊ

11.00-13.00: Σύντομη τοποθέτηση μελών που θέλουν ή προτείνονται να είναι στον κύκλο των 30 πιο προβεβλημένων στελεχών. Σύντομη τοποθέτηση των ατόμων που έχουν προταθεί η έχουν δηλώσει υποψήφιοι για επικεφαλής της εκλογικής καμπάνιας (Γ.Κοντούλη, Ν. Χρυσόγελος, Κουνάνης κα)

13.00-14.00: Εκλογική διακήρυξη (με βάση τις αποφάσεις του συνεδρίου)

13.00-18.00 Ψηφοφορία για επικεφαλής καθώς και για ομάδα των 30

17.00-18.30: (κλειστή συνεδρία, μόνο για μέλη) Παρουσίαση των κύριων σημείων της εκλογικής καμπάνιας και επικοινωνιακή διαχείρισή της

18.30- 21.30: Δημόσια συνεδρία –

18.30- 18.45: Προβολή των πρώτων τηλεοπτικών σποτ

18.45- 19.45 Χαιρετισμοί Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος (Γραμματέας Juan Behrend και 2-4 ευρωβουλευτές, πρώην υπουργοί Περιβάλλοντος κα)

19.45-20.00 Ομιλίες Αντώνη Καφετζόπουλου και Λυδίας Κονιόρδου
20.00-20.30 Ανακοίνωση αποτελεσμάτων ψηφοφορίας για επικεφαλής εκλογικής καμπάνιας-συνδυασμού - ομιλία του πρώτου και του δέυτερου ατόμου

20.30-20.40 Σύντομος χαιρετισμός ευρωβουλευτή Μ.Τρεμόπουλου

20.40-21.30 Μουσική βραδυά


Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν όλα τα μέλη τους να συμμετέχουν στη σημερινή εκδήλωση διαμαρτυρίας πολιτών (7μμ, Σύνταγμα) για τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική και τη δασοκτόνα πολιτική που ασκείται εδώ και πολλά χρόνια.

Ζητάμε από τα μέλη μας να φορούν μαύρες μπλούζες τις οποίες μπορούν να προμηθευτούν από τα γραφεία μας, Κολοκοτρώνη 31.

Διαβάστε πρόσφατες ανακοινώσεις μας για την παραίτηση αυτών που είχαν την ευθύνη να προστατέψουν τα δάση και απέτυχαν πλήρως καθώς και για μια συγκροτημένη και αποτελεσματική δασική πολιτική που δυστυχώς είναι πλέον πιο απαραίτητη από ποτέ.

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Τι να ειπωθεί πλέον; Τι να ειπωθεί και πάλι; Εδώ χρειάζονται πράξεις.

24 Αυγούστου 2009



Πράξεις από την κυβέρνηση που οφείλει:
1.Να ολοκληρώσει γρήγορα και σωστά τα κτηματολόγια και δασολόγια ώστε να εξαλειφθούν τα κίνητρα εμπρησμού

2.Να εφαρμόσει αποτελεσματική αστυνόμευση μετά από κάθε δασική φωτιά ώστε να μην καταπατηθεί ούτε ένα κομμάτι δάσους

3.Να στελεχώσει τη δασική υπηρεσία και την πυροσβεστική με επαρκείς σε αριθμό, άξιους και καλά εκπαιδευμένους υπαλλήλους

4.Να ξεκαθαρίσει καλύτερα το κουβάρι των αρμοδιοτήτων και να δημιουργήσει ενιαίο φορέα δασοπυρόσβεσης

5.Να δημιουργήσει θεσμικό πλαίσιο ώστε να αξιοποιήσει τους πολλούς εθελοντές

6.Να μεριμνήσει για τη συνεχή εκπαίδευση του πληθυσμού από μικρή ηλικία, σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και συμπεριφοράς σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών

Πράξεις από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης που οφείλουν:

1.Να είναι έτοιμοι οργανωτικά για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών

2.Να είναι έτοιμοι να υποδεχθούν και να οργανώσουν τους εθελοντές

3.Να λειτουργούν ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή των πολιτών

4.Να στηρίζονται στην επιστημονική γνώση πριν λάβουν αποφάσεις για το δάσος

Πράξεις από όλους εμάς που οφείλουμε:

1.Να προτάσσουμε το κοινό συμφέρον από το στενά προσωπικό

2.Να συμμετέχουμε στα κοινά ανάλογα με τις δεξιότητες και δυνατότητές μας

3.Να απαιτούμε το καλύτερο από τους αρμόδιους αναλαμβάνοντας πρώτα τις δικές μας ευθύνες

Για την Πολιτική Κίνηση Βόρειας Αττικής
Σταύρος Αγογλωσσάκης 6937242120
Βασίλης Λινάκης 6944684730
Άνθη Αβούρη 6937035188
Μάνος Ριτσατάκης 6976409494

Τρίτη 25 Αυγούστου 2009

Όλοι εκεί με μαύρα ρούχα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την καταστροφική φωτιά την Παρασκευή στο Σύνταγμα

Σε κοινή δράση με αφορμή την τελευταία καταστροφική πυρκαγιά στη βορειοανατολική Αττική καλούνται οι bloggers και όλοι οι ενεργοί πολίτες την Παρασκευή 28 Αυγούστου στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος. Απαραίτητη ενδυμασία για τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας τα μαύρα ρούχα.


Όπως αναφέρουν Τα Νέα, η πρόσκληση κάνει το γύρω του Διαδικτύου μέσω blogs και e-mails, αλλά η κινητοποίηση διευρύνεται και με sms.

Όπως συνέβη και στις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2007, όταν εκατοντάδες σιωπηλοί διαδηλωτές με μαύρα ρούχα είχαν κατακλύσει την πλατεία Συντάγματος, έτσι και φέτος προγραμματίζεται μια αντίστοιχη διαμαρτυρία, αποδεικνύοντας το Διαδίκτυο, εκτός των άλλων, είναι και μέσο συντονισμού και διαμαρτυρίας.

Σύμφωνα με τους ανώνυμους συντάκτες της πρόσκλησης, την Παρασκευή «θα κατατεθούν στο προεδρείο της Βουλής καμένα δέντρα σαν απάντηση της φύσης και των ενεργών πολιτών στις πολιτικές που τα έκαψαν» και θα απαιτηθεί να κηρύσσονται αυτόματα αναδασωτέα όλα τα καμένα των τελευταίων δέκα ετών.

Παράλληλα, οι χρήστες του Διαδικτύου απαιτούν να καταδικάζονται για κακουργήματα οι ιδιοκτήτες, οι εργολάβοι και οι υπεύθυνοι που έδωσαν άδεια σε οποιοδήποτε κτίσμα ανεγέρθηκε σε δασικές ή αναδασωτέες εκτάσεις.


24 Αυγούστου 2009


Τι να ειπωθεί πλέον; Τι να ειπωθεί και πάλι; Εδώ χρειάζονται πράξεις.

Πράξεις από την κυβέρνηση που οφείλει:
1.Να ολοκληρώσει γρήγορα και σωστά τα κτηματολόγια και δασολόγια ώστε να εξαλειφθούν τα κίνητρα εμπρησμού
2.Να εφαρμόσει αποτελεσματική αστυνόμευση μετά από κάθε δασική φωτιά ώστε να μην καταπατηθεί ούτε ένα κομμάτι δάσους
3.Να στελεχώσει τη δασική υπηρεσία και την πυροσβεστική με επαρκείς σε αριθμό, άξιους και καλά εκπαιδευμένους υπαλλήλους
4.Να ξεκαθαρίσει καλύτερα το κουβάρι των αρμοδιοτήτων και να δημιουργήσει ενιαίο φορέα δασοπυρόσβεσης
5.Να δημιουργήσει θεσμικό πλαίσιο ώστε να αξιοποιήσει τους πολλούς εθελοντές
6.Να μεριμνήσει για τη συνεχή εκπαίδευση του πληθυσμού από μικρή ηλικία, σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και συμπεριφοράς σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών
Πράξεις από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης που οφείλουν:
1.Να είναι έτοιμοι οργανωτικά για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών
2.Να είναι έτοιμοι να υποδεχθούν και να οργανώσουν τους εθελοντές
3.Να λειτουργούν ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή των πολιτών
4.Να στηρίζονται στην επιστημονική γνώση πριν λάβουν αποφάσεις για το δάσος
Πράξεις από όλους εμάς που οφείλουμε:
1.Να προτάσσουμε το κοινό συμφέρον από το στενά προσωπικό
2.Να συμμετέχουμε στα κοινά ανάλογα με τις δεξιότητες και δυνατότητές μας
3.Να απαιτούμε το καλύτερο από τους αρμόδιους αναλαμβάνοντας πρώτα τις δικές μας ευθύνες
Για την Πολιτική Κίνηση Βόρειας Αττικής
Σταύρος Αγογλωσσάκης 6937242120
Βασίλης Λινάκης 6944684730
Άνθη Αβούρη 6937035188
Μάνος Ριτσατάκης 6976409494

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Πυρκαγιες - Έκκληση


Η τραγωδία της καταστροφής των δασών -και όχι μόνο πλέον-επαναλαμβάνεται για μια ακόμη φορά. Μετά από συνεννόηση με δημάρχους των πληγέντων περιοχών, καλούμε όσα μέλη και φίλους των ΟΠ Αττικής μπορούν, να παρουσιαστούν στους κατά τόπους δήμους και να βοηθήσουν όπου χρειάζεται. Εκτός από την πυρόσβεση, που χρειάζεται ειδική εκπαίδευση, υπάρχουν δεκάδες προβλήματα, που προέκυψαν και η βοήθεια μας προς τους συνανθρώπους μας είναι απαραίτητη. Τα κατά τόπους γραφεία των δήμων είναι τα σημεία όπου η εθελοντική προσφορά μπορεί να γίνει Συντονισμένα και με ασφάλεια.

Η Συντονιστική Γραμματεία Αττικής των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Το τηλέφωνο της πυροσβεστικής για να γίνετε εθελοντές πυροσβέστες είναι: 2106840626.

Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

ΣΚΑΝΔΑΛΟ SIEMENS: ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΣΗ ΚΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ

Αθήνα 18/08/2009



Η “επιστροφή” Χριστοφοράκου, όποτε και αν γίνει, και η νέα φάση στην οποία μπαίνει η διελεύκανση (;) του σκανδάλου Siemens θέτουν τα πολιτικά κόμματα, ιδιαίτερα τα δύο κόμματα εξουσίας, το πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς προ των ευθυνών τους. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν ότι η υπόθεση Siemens μπορεί, έστω και τώρα, να αποτελέσει την ιστορική ευκαιρία για πραγματική κάθαρση της πολιτικής και κοινωνικής ζωής από τα φαινόμενα διαφθοράς και για ανανέωση του πολιτικού συστήματος, ώστε να κερδίσει ξανά η πολιτική τον ρόλο που της ανήκει στη διαμόρφωση των εξελίξεων και κατά συνέπεια την εμπιστοσύνη των πολιτών. Η αποτυχία κάθαρσης θα βυθίσει τη χώρα σε μεγαλύτερη κρίση και οι πολίτες θα συνεχίσουν να πληρώνουν το μεγάλο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος της διαφθοράς που μας κατατάσσει σε μια από τις πιο διεφθαρμένες χώρες παγκοσμίως. Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκτιμούν ότι έφτασε η ώρα για πραγματικές δημοκρατικές αλλαγές στο πολιτικό μας σύστημα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούμε τα δύο κόμματα εξουσίας να αλλάξουν τακτική και να αναλάβουν το ποσοστό ευθύνης που τους αντιστοιχεί έμπρακτα:

δίνοντας στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τα χρήματα που μπήκαν στα κομματικά ταμεία από το “μαύρο χρήμα” της Siemens αλλά και τις διαδρομές που ακολουθήθηκαν,

επιστρέφοντας τα χρήματα αυτά εκεί από όπου εκλάπησαν, στα δημόσια ταμεία, ώστε να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της ανεργίας αλλά και για τη δημιουργία θεσμών που θα ενδυναμώσουν τη διαφάνεια.


Οι Οικολόγοι Πράσινοι επισημαίνουν, επίσης, ότι υπάρχουν σοβαρές ευθύνες - που πρέπει να αναζητηθούν και αποδοθούν τόσο στην κυβέρνηση όσο και στις δικαστικές αρχές - για την τουλάχιστον ατυχή διαχείριση της υπόθεσης Siemens που είχαν ως αποτέλεσμα:

να “σέρνεται” η υπόθεση των ερευνών και της διελεύκανσης μιας τόσο σοβαρής υπόθεσης για χρόνια,

να διαφύγουν στο εξωτερικό στελέχη της Siemens κατηγορούμενα για τις μίζες (Μ. Χριστοφοράκος, Χρ. Καραβέλας),

να παραγραφούν σοβαρά αδικήματα και να δημιουργηθούν σοβαρά κενά και αξεπέραστα εμπόδια στη δυνατότητα δικαστικής διερεύνησης τόσο της διακίνησης εμβασμάτων τουλάχιστον 57.000.000 Ευρώ αλλά και διερεύνησης της υπόθεσης για ολόκληρο το χρονικό διάστημα της διακίνησης του “μαύρου χρήματος”.


Βασική πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης είναι και η άρνησή της να στηρίξει με μέσα και με επαρκή αριθμό δικαστικών και ειδικών τις έρευνες, ώστε αυτές να “τρέξουν” με ρυθμό αντίστοιχο με τη σοβαρότητα του σκανδάλου, καθώς και η απουσία εκ μέρους της οποιασδήποτε πίεσης στην εταιρία ώστε να δώσει αναλυτικά στοιχεία για τη διακίνηση του “μαύρου χρήματος”, για παράδειγμα με την απειλή ότι αν δεν το έκανε δεν θα μπορούσε να αναλάβει ξανά δουλειές στην Ελλάδα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι υπενθυμίζουν επίσης ότι είναι ανάγκη να εντοπιστούν όλα τα κομματικά, κρατικά ή άλλα στελέχη τα οποία πήραν προσωπικά μίζες από τη Siemens και να υποχρεωθούν – πέρα από τη διαγραφή ή όχι των άλλων ποινικών ευθυνών τους – να επιστρέψουν τα χρήματα στα δημόσια ταμεία. Επίσης, οι πολιτικοί, βουλευτές και υπουργοί που δέχτηκαν “δώρα” από τη Siemens πρέπει να τα επιστρέψουν άμεσα, ανεξαρτήτως άλλων διαδικασιών που προβλέπονται λόγω παράβασης της σχετικής νομοθεσίας, ακόμα και αν αυτά τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκτιμούν ότι τα δύο κόμματα εξουσίας κάνουν μεγάλο λάθος πιστεύοντας ότι έχει ήδη προεξοφληθεί η ζημιά από το σκάνδαλο Siemens και η κοινωνία θα αποδεχθεί το κουκούλωμα άλλου ενός σκανδάλου χωρίς άλλο κόστος για αυτά. Ας μην ξεχνάνε, επίσης, ότι η αδυναμία τους – κάτι πολύ πιθανό - να σχηματίσουν μονοκομματική κυβέρνηση μετά τις εθνικές εκλογές, θα τα εξαναγκάσει να ξεκαθαρίσουν με το διεφθαρμένο παρελθόν τους, αν θέλουν να συνεργαστούν με άλλα κόμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Τουλάχιστον οι Οικολόγοι Πράσινοι δεσμεύονται σε αυτό.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι η κοινωνία, οι υγιείς πολιτικές δυνάμεις (και μέσα στα κόμματα) αλλά και ο κάθε πολίτης δεν πρέπει να παρακολουθούν τις εξελίξεις παθητικά αλλά να διαμορφώσουμε στην πράξη ένα μέτωπο “μηδενικής ανοχής στη διαφθορά”. Το να ξεκαθαρίσουν τα δύο κόμματα εξουσίας τους λογαριασμούς τους με ένα διεφθαρμένο παρελθόν είναι πραγματικά και προς το συμφέρον τους, θα δείξουν ότι είναι σε θέση να αλλάζουν. Αλλά κυρίως δίνει το σωστό πολιτικό μήνυμα και στην κοινωνία, ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε επιτέλους την εκτεταμμένη διαφθορά καθώς και να θέσουμε τις βάσεις για διαφάνεια και αποσύνδεση τη λήψης των αποφάσεων από την εξυπηρέτηση διαφόρων συμφερόντων. Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν καταθέσει εδώ και καιρό αναλυτικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων.1

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να επιτρέπουμε στα 2 κόμματα εξουσίας να συνεχίσουν να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν και να βλέπουν μόνο τα σκάνδαλα του άλλου κόμματος. Μια τέτοια πολιτική δεν κάνει μεγάλη ζημιά μόνο στα δύο κόμματα εξουσίας και στην πολιτική ζωή του τόπου αλλά “νομιμοποιεί” στα μάτια της κοινωνίας μια κυνική αντίληψη που ήδη την έχει διαβρώσει βαθιά, ότι “όλα επιτρέπονται και όλοι τα παίρνουν, γιατί όχι και εγώ;”

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Πληροφορίες: Νίκος Χρυσόγελος, εκπρόσωπος τύπου Γραμματείας, τηλ 6936672882

Μιχάλης Πετράκος, συντονιστής Γραμματείας, τηλ 6942984455

2

1Οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν καταθέσει αναλυτικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς που παραμένουν επίκαιρες. Δείτε τις στο:
http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=296:2009-03-20-20-18-43&catid=20:councildec&Itemid=37



2. Σημείωση για τους δημοσιογράφους:

Η έλλειψη διαφάνειας και η διαφθορά έχουν λάβει τρομακτική διάσταση στη χώρας μας με σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία, την κοινωνία, την πολιτική αλλά και το περιβάλλον. Είναι γεγονός ότι και σε άλλες χώρες υπάρχει διαφθορά και η τέλεια κοινωνία όπου θα έχει εξαλειφθεί κάθε είδους διαφθορά δεν είναι ορατή. Αλλά η διαφθορά που συναντάμε στη χώρα μας είναι πρωτοφανής για μια δημοκρατική, ευρωπαϊκή χώρα. Δεν είναι τυχαίο ότι τα στελέχη της SIEMENS που εμπλέκονται με τις μίζες θεωρούν και έχουν διατυπώσει - με βάση και την πείρα τους - επανειλημμένα την άποψη ότι η Ελλάδα είναι η πλέον διεφθαρμένη χώρα τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ότι από “μαύρα ταμεία” της Siemens συνολικά το 10% κατευθύνθηκε για μίζες στην Ελλάδα. Η διαφθορά στα ψηλά επίπεδα “νομιμοποιεί” στα μάτια πολλών πολιτών τη διαφθορά και σε “χαμηλό” επίπεδο, τη μικροδιαφορά. Ας μην υποτιμάμε, όμως, ότι και η μικροδιαφθορά, η διαφθορά με την οποία έρχεται αντιμέτωπος ο πολίτης καθημερινά για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες του, κοστίζει σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Διεθνούς Διαφάνειας πάνω από 1 δισεκατομμύριο Ευρώ ετησίως στους πολίτες, χωρίς να υπολογίζουμε το κόστος της διαφθοράς σε υψηλό επίπεδο (παράδειγμα Siemens, ομόλογα κα) που ροκανίζουν την οικονομία αλλά και την ποιότητα της δημοκρατίας στη χώρα μας.

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2009

Η επιστροφή του νέφους;

Σήμερα το πρωί καθώς περνούσα από τον σταθμό Ειρήνη των ΗΣΑΠ κοίταξα προς το κέντρο της Αθήνας και είδα το ξεχασμένο(;) νέφος. Θα μου πείτε πως συγκριτικά με τα άλλα περιβαλλοντικά προβλήματα (Υπερθέρμανση του Πλανήτη, μείωση της βιοποικηλώτητας και πάρα πολλά άλλα) είναι μικρό. Ίσως αλλά είναι ΚΑΙ άλλο ένα θέμα που καταστρέφει το περιβάλλον από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

νέφος...

Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

ΕΛΛΑΔΑ: ΕΝΑΣ ΑΠΕΡΑΝΤΟΣ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ ΠΟΥ ΚΑΠΝΙΖΕΙ. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΑΣ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Οι Οικολόγοι Πράσινοι συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των κατοίκων από διάφορες περιοχές της χώρας που επιδιώκουν να σταματήσει η ανεξέλεγκτη απόρριψη και καύση των απορριμμάτων και να προωθηθεί η μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση των απορριμμάτων συνειδητοποιώντας ότι δεν υπάρχει «αλλού» για τα σκουπίδια αλλά μόνο το «αναλαμβάνουμε ΟΛΟΙ τις ευθύνες μας για να μηδενίσουμε τα απόβλητα μας».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι κατανοούμε τις αντιδράσεις των κατοίκων του Γραμματικού στη δημιουργία ενός ΧΥΤΑ που θα δέχεται τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων μια και οι εικόνες που έχουμε όλοι από την ταφή των απορριμμάτων στην Ελλάδα είναι τραγικές και κανείς δεν δέχεται πλέον τα σκουπίδια στην περιοχή του. Η λύση, όμως, δεν είναι ούτε να συνεχίζουμε να κρύβουμε το πρόβλημα των σκουπιδιών κάτω από το χαλί ούτε να επιδιώκουμε να μεταφέρονται και να θάβονται ή καίγονται τα σκουπίδια κάπου αλλού. Η ΜΟΝΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΛΥΣΗ –την οποία προτείνουμε σταθερά - είναι να αναλάβουν όλοι (κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση, παραγωγοί, πολίτες, φορείς) την ευθύνη που τους αναλογεί για να προωθήσουμε μια πολιτική «μηδενικών αποβλήτων» με τη μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση (με διαλογή στην πηγή) και κομποστοποίηση του συνόλου σχεδόν των απορριμμάτων. Αυτή η στρατηγική αν είχε δρομολογηθεί και ακολουθηθεί συστηματικά τόσο σε κεντρικό όσο και τοπικό επίπεδο εδώ και 20 χρόνια που ξέρουμε ότι το πρόβλημα των απορριμμάτων είναι εκρηκτικό, σήμερα θα είχαμε σε σημαντικό βαθμό αντιμετωπίσει ένα σοβαρό περιβαλλοντικό θέμα, αναπτύξει βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης-κομποστοποίησης, δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Αντίθετα, όλοι οι θεσμικοί φορείς (κυβέρνηση, ΕΣΔΚΝΑ, περιφέρεια, νομαρχίες, ΟΤΑ) μένουν ακόμα προσκολλημένοι σε ξεπερασμένες λύσεις που οδηγούν είτε στην ταφή τεράστιων ποσοτήτων απορριμμάτων είτε/και στη καύση τους. Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν θεωρούν λύση τη δημιουργία νέων χώρων ταφής ανεπεξέργαστων απορριμμάτων ούτε και την προωθούμενη κατασκευή βιομηχανικής εγκατάστασης καύσης αποβλήτων στη Θήβα από έναν από τους ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες της χώρας με αμφίβολες από άποψη διαφάνειας διαδικασίες (ΣΔΙΤ με τον ΕΣΔΚΝΑ χωρίς κάποιο διαγωνισμό) που θα καίει 800.000 περίπου τόνους αποβλήτων το χρόνο. Πολλές από τις επιλογές στο θέμα των σκουπιδιών δεν γίνονται με διαφάνεια, διάλογο και με βάση την υποχρεωτική ιεραρχία στις μεθόδους διαχείρισης τους αλλά υπό την πίεση ισχυρών οικονομικών λόμπυ.

Tόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και η σημερινή έχουν μεγάλο ποσοστό ευθύνης για τα σημερινά αδιέξοδα στη διαχείριση των απορριμμάτων. Αλλά είναι εντελώς ακατανόητη η επί 5 χρόνια αδιαφορία του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ Σουφλιά να προωθήσει τη νομοθεσία για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων κατεδαφίσεων, οικοδομών και εκσκαφών που θα συνέβαλε στην άμεση αντιμετώπιση μέσω της ανακύκλωσης μιας ποσότητας αποβλήτων που εκτιμάται σε 6.000.000 έως και 30.000.000 τόνους ετησίως και που σήμερα καταλήγει ανεξέλεγκτα στο περιβάλλον.

Καλούμε τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και τους υπόλοιπους υπουργούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προωθήσουν την εναλλακτική διαχείριση των υλικών εκσκαφών, οικοδομών και κατεδαφίσεων (μπάζα) αλλά και να θέσουν ποσοτικούς στόχους μείωσης των απορριμμάτων (αποφυγή παραγωγής) να στηρίξουν με ολοκληρωμένο τρόπο τα προγράμματα εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων, μείωσης των οργανικών υλικών που οδηγούνται για ταφή και να εφαρμόσουν τη νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για τα απόβλητα.

Καλούμε τους πολίτες να πιέσουν τις Δημοτικές αρχές να αναλάβουν τις σοβαρές ευθύνες τους (και να ψηφίσουν στις εκλογές της αυτοδιοίκησης του Οκτωβρίου 2010 με βάση αυτό το κριτήριο) ώστε να συμμορφωθούν με τη νομοθεσία προχωρώντας άμεσα στην εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων με χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών με διαλογή στην πηγή: συσκευασιών, χρησιμοποιημένων ελαστικών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, οχημάτων τέλους κύκλου ζωής, ηλεκτρικών συσσωρευτών, καθώς και προώθηση προγραμμάτων κομποστοποίησης των βιοαποικοδομήσιμων οργανικών υλικών σε επίπεδο κατοικίας (οικιακή κομποστοποίηση, γειτονιάς (κοινοτική κομποστοποίηση) και δήμου (δημοτική κομποστοποίηση). Μόνο τα αδρανή υπολείμματα που προκύπτουν μετά την ανάκτηση των ανακυκλώσιμων υλικών θα πρέπει να διατίθενται με ασφαλή τρόπο σε χώρο Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ).

Η ίδια η κοινωνία χρειάζεται να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο σε ένα θέμα που είναι κατ΄ εξοχήν πολιτικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό. Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούμε σε μια εκστρατεία ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης των πολιτών, ώστε να πετύχουμε δραστική μείωση του όγκου των απορριμμάτων προς τελική διάθεση. Ενθαρρύνουμε τη δουλειά που κάνουν σε αυτή την κατεύθυνση περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί φορείς και ζητάμε να ενισχυθούν με κίνητρα και αντικίνητρα οι προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Σημαντικό ρόλο μπορεί και πρέπει να παίξει η εκπαιδευτική κοινότητα στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινωνίας.

Σε όλες τις περιοχές της χώρας παραμένουν σε λειτουργία εκατοντάδες χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης των απορριμμάτων (ΧΑΔΑ). Οι Οικολόγοι Πράσινοι γινόμαστε αποδέκτες πολλών καταγγελιών από ενεργούς πολίτες για περιπτώσεις ανεξέλεγκτης καύσης απορριμμάτων και συνεχιζόμενης λειτουργίας ΧΑΔΑ σε ευαίσθητα οικοσυστήματα (ποτάμια, λίμνες, δάση, φυσικές περιοχές) και αρχαιολογικούς χώρους. Φωτογραφίες από τις περιοχές δείτε στο:

http://www.box.net/shared/vsmxsn89ot

Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

ΠΟΙΟΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ;




μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr, ecogreens@nath.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196




Οι Οικολόγοι Πράσινοι στοχεύουν σε ένα δημιουργικό, ευχάριστο, αλληλέγγυο και ανθρώπινο σχολείο, ανοιχτό στην κοινωνία και στο μέλλον.
Ένα σχολείο που:
προκύπτει από την αλληλεπίδραση μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών.
το εκπαιδευτικό του έργο απευθύνεται στις ανάγκες όλων των μαθητών του ανεξάρτητα από κοινωνική ή εθνική προέλευση, απαλλαγμένο από αδιέξοδα φοβικά σύνδρομα.
διδάσκει τις αρχές της συλλογικότητας, του αλληλοσεβασμού, της αλληλεγγύης και της αποδοχής του διαφορετικού.
συμβάλλει στην άμβλυνση του κοινωνικού, οικονομικού, πολιτιστικού και φυλετικού αποκλεισμού
διαμορφώνει ενεργούς πολίτες, περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνους πολίτες.
Στο πλαίσιο αυτό οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουν την εμπνευσμένη και πρωτοπόρα εκπαιδευτικό Στέλλα Πρωτονοταρίου, η οποία δικάζεται την Τρίτη 16 Ιουνίου 2009 στο Α΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, πρώην διευθύντρια του 132ου Δημ. Σχολείου της Γκράβας, για δράσεις του σχολείου που είχε συναποφασίσει με τον σύλλογο διδασκόντων και που σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη είχαν ως αποτέλεσμα «την πραγμάτωση σε σημαντικό βαθμό μιας ατμόσφαιρας αλληλοσεβασμού και συνεργασίας ανάμεσα στα μέλη της σχολικής κοινότητας, το οποίο αποτελεί ζητούμενο στο πλαίσιο λειτουργίας των σχολικών μονάδων και της επιδίωξης του παιδαγωγικού ιδεώδους». Συγκεκριμένα η εκπαιδευτικός κατηγορείται επειδή διέθεσε το χώρο του σχολείου για "εξωσχολικές" δραστηριότητες όπως τα μαθήματα Ελληνικών στους μετανάστες γονείς των μαθητών, τα οποία έκανε δασκάλα του σχολείου που επίσης δικάζεται!
Η Στέλλα Πρωτονοταρίου προσπάθησε και έκαμε πράξη μαζί με άλλους εκπαιδευτικούς την ουσία της εκπαιδευτικής διαδικασίας τολμώντας να ξεφύγει από τα αποστειρωμένα στεγανά στερεότυπα της γραφειοκρατικής παιδαγωγικής σε ένα σχολείο που το 75% των μαθητών είναι αλλόγλωσσοι από διαφορετικές εθνότητες, με υψηλή μαθητική διαρροή και συχνά φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας . Μέσω της προσπάθεια αυτής η μαθητική διαρροή σχεδόν μηδενίστηκε, τα κρούσματα βίας εξαφανίστηκαν, οι μαθητές βελτίωσαν τις επιδόσεις τους καθώς Έλληνες και μετανάστες γονείς ξεπέρασαν τις αναστολές και τις φοβίες τους και συμμετείχαν ενεργά στη ζωή του σχολείου.
Η προσπάθειά της θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και όχι το αντίθετο. Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ καλούν όλους όσους πιστεύουν ότι η ΠΑΙΔΕΙΑ είναι υπόθεση ΟΛΩΝ μας να παρευρεθούν την Τρίτη 16 Ιουνίου 2009 στο Α΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών (2ο κτίριο, πρώην Σχολής Ευελπίδων), στις 9:00 το πρωί.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτρέπουν τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους γονείς, την τοπική κοινωνία να αναλάβουν παρόμοιες πρωτοβουλίες, να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν προγράμματα  διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και να αναπτύξουν παράλληλες δράσεις
στις οποίες να συμμετέχουν όλοι οι παράγοντες της σχολικής κοινότητας με στόχο την ισότιμη ένταξη όλων των μαθητών του σχολείου, ανεξάρτητα από την κοινωνική ή εθνική τους προέλευση, στην εκπαιδευτική διαδικασία και στην αλλαγή του σχολείου καθώς και στην ισότιμη ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς. Είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί σε αποτελέσματα προς όφελος των ελλήνων πολιτών και των μεταναστών και αντιμετωπίζει προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της απουσίας μεταναστευτικής πολιτικής που να δίνει λύσεις.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ

Κυριακή 7 Ιουνίου 2009

Αποτελέσματα Εκλογών


Από αριστερά προς δεξιά έχουμε:
Την κυρία Κυριακίδη.
Την Άνθη Αβούρη μία από τις δύο συντονιστές της ΤΚ μας.
Τον κύριο και κυρία Ξενικό.
Τον κύριο Αγογλωσσάκη.
Την κυριά και κύριο Ριτσατάκη, τον δεύτερο συντονιστή της ΠΚ μας.

Πριν από λίγη ώρα βγήκαν τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών (http://ekloges.ypes.gr/pages/index.html) για τις Ευρωεκλογές. Το κόμμα μας ήρθε έκτο με ποσοστό 3.35% και εκλέξαμε ένα Ευρωβουλευτή.

Τα αισθήματα μου είναι ανάμοικτα.

Από τη μία χαίρομαι πάρα πολύ που γιa πρώτη φορά εκλέγουμε βουλευτή είτε σε εθνικό είτε σε Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο αλλά από την άλλη όλες οι δημοσκοπήσεις μας έδιναν μεγαλύτερο ποσοστό σε βαθμό που να πιστεύω πως όχι μόνο ο δεύτερος Ευρωβουλευτής ήταν στο τσεπάκι μας αλλά και ότι είχαμε πολλές ελπίδες και για τρίτο.

Όμως τις τελευταίες μέρες είχαμε εξελίξεις.

Η φυλλάδα Espresso ξέθαψε παλίες δηλώσεις του κυρίου Τρεμόπουλου και οι Ελληναράδες τύπου ψωμιάδη και καρατζαφέρ βρήκαν μία πολύ καλή ευκαιρία να μας χτυπήσουν.

Κρίμα, αλλά όπως λέει και το ρητό: ότι δεν σε σκοτώνει σε κάνει ποιο δυνατό!

Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

Ευρωεκλογές

Σε λίγες ώρες θα ανοίξουν οι κάλπες για τις Ευρωεκλογές και για αυτό το λόγο θέλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες για μερικά σημαντικά πράγματα που τις αφορούν.

Πρώτον: Επιλέξτε τον ακόλουθο σύνδεσμο του Υπουργείου Εσωτερικών με τα Εκλογικά Καταστήματα.

Δεύτερον οι διαφορές με τις βουλευτικές εκλογές είναι:
Κοινή λίστα για όλη τη χώρα.
Εκλογή βουλευτών με λίστα και όχι σταυρό.
Δικαίωμα ψήφου στους πολίτες όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ωράριο λειτουργίας των Εκλογικών Κέντρων είναι από τις 07:00 το πρωί μέχρι τις 21:00 το βράδυ.

Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει μία δωρέαν γραμμή βοήθειας η οποία είναι το 15000.

Δεδομένου ότι είμαι μέλος των Οικολόγων Πράσινων παραθέτω το σύνδεσμο του τραγουδιού Ο Εφιάλτης της Περσεφώνης από τη Μαρία Φαραντούρη:

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009



Οι Οικολόγοι Πράσινοι της Μεσσηνίας για την ΠΟΤΑ

Ούτε σταγόνα χαμένη !
(Αυτό μας προτρέπουν οι διαφημίσεις να κάνουμε)
Όμως, πόσα τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων σταγόνες χάνονται στα γήπεδα του ΓΚΟΛΦ; !
Να γιατί είμαστε αντίθετοι στα γήπεδα του γκολφ
ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ, Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ Η ΓΗ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
Να γιατί είμαστε αντίθετοι στις ΠΟΤΑ Μεσσηνίας



Γκολφ και νερά

1. Σε μια παρθένα, αγροτική αλλά και προστατευόμενη περιοχή Natura (λιμνοθάλασσα Γιάλοβας, κόλπος Βοιδοκοιλιάς, κόλπος Ναυαρίνου), στη δυτική Μεσσηνία, με πλούσια βιοποικιλότητα, (χαμαιλέοντας, καταφύγια πουλιών κλπ), με μια υπογραφή ξαφνικά ξεφυτρώνουν, από το πουθενά, τρεις πόλεις (περιοχές ΠΟΤΑ) που διεκδικούν υποδομές μιας πόλης 40.000 περίπου κατοίκων. Ενώ μια άλλη πόλη (περιοχή ΠΟΤΑ) στο Μεσσηνιακό Κόλπο – Ριζόμυλος – διεκδικεί υποδομές ίσου μεγέθους με το σύνολο των οικισμών του δυτικού Μεσσηνιακού Κόλπου. Μόνο, λοιπόν, τα τέσσερα (4) γήπεδα γκολφ που θα κατασκευαστούν στη Μεσσηνία, θα απομυζούν τόσο νερό, όσο χρειάζονται καθημερινά τέσσερις (4) πόλεις των 12.000 κατοίκων η κάθε μία, ενώ μια σειρά από άλλες χρήσεις, όπως οι δεκάδες κοινόχρηστες και οι εκατοντάδες ατομικές πισίνες και κατοικίες (δωμάτια, σουίτες, διαμερίσματα) εκτινάσσουν τις ποσότητες σε δυσθεώρητα ύψη.
2. Όλα αυτά συμβαίνουν κυρίως στην περιοχή της δυτικής Μεσσηνίας, όπου τα τελευταία χρόνια οι συνεχώς αυξανόμενες περίοδοι ξηρασίας πλήττουν όλο και πιο σκληρά τον πληθυσμό, τις καλλιέργειες και τα οικοσυστήματα εν γένει, ενώ οι αρμόδιες Υπηρεσίες δεν έχουν δεδομένα για τα νερά της περιοχής. Όλο και περισσότερες ελαιοκαλλιέργειες γίνονται αναγκαστικά ποτιστικές, όλο και μεγαλώνει ο αριθμός των γεωτρήσεων των αγροτών και ο αριθμός των κυβικών μέτρων νερού των γεωτρήσεων που χρησιμοποιούνται για την άρδευση. Οι υδατικές ανάγκες ωστόσο, επειδή πολλαπλασιάζονται εκθετικά, πιέζουν τους αγρότες να ζητούν από το κράτος, επιτακτικά πλέον, την κατασκευή λιμνοδεξαμενών για τη συλλογή των επιφανειακών υδάτων των ρεμάτων ή την ανόρυξη γεωτρήσεων δημοτικού ή κοινοτικού χαρακτήρα.
3. Καθ` όλο το έτος 2008 δεν υπήρχε σχεδόν ημέρα που μην έβλεπε κανείς στα ΜΜΕ της Μεσσηνίας μια διαμαρτυρία σχετικά με το θέμα της έλλειψης πόσιμου νερού σε κάποιο χωριό που βρίσκεται εντός των ορίων των δήμων της ΠΟΤΑ, όπως των όμορων Δήμων Χώρας, Δήμου Πύλου – της ίδιας της πόλης της Πύλου – του Δήμου Χιλιοχωρίων (Χανδρινού) ή ακόμη και άλλων περιοχών όλης σχεδόν της Μεσσηνίας.
4. Το αθηνοκεντρικό κράτος, βέβαια, εδώ και χρόνια είναι πολύ φειδωλό και γραφειοκρατικό σε υποδομές (όπως π.χ λιμνοδεξαμενές), πολύ απόμακρο από όλα τα ουσιαστικά ζητήματα της αγροτικής παραγωγής. Εν ονόματι της «ανάπτυξης» αφήνει να καταστρέφονται οι πεδιάδες (π.χ της Αττικής ή της Βοιωτίας, αφήνει τη Θεσσαλία στα πρόθυρα υδατικής κατάρρευσης – για να καταληστέψει τα νερά του Αχελώου –, τσιμεντοποιεί την πεδιάδα της Μεσσηνίας γύρω από τον ποταμό ΠΑΜΙΣΟ (‘Μακαρία Γη’, σύμφωνα με τον Παυσανία) και έχει αναγάγει σε «βαριά βιομηχανία» της χώρας την οικοπεδοποίηση και τσιμεντοποίηση των πεδιάδων, των δασών και των ακτών. Τρώμε από τις σάρκες μας, ενώ παράλληλα την ίδια στιγμή αποπαραγωγικοποιείται ολόκληρη η χώρα.
5. Οι μονάδες της ΠΟΤΑ στις οποίες θα οδηγούνται οι τεράστιες ποσότητες των υδάτινων πόρων της περιοχής (ήδη ποτίζονται τα γκολφ του Ρωμανού) μετατρέπουν τους κατοίκους της περιοχής ντε φάκτο σε «επαίτες (ζητιάνους) των υπολειμμάτων του ύδατος»… Πολύ σύντομα η υπεράντληση των υδάτων θα μεταβάλει την περιοχή σε μια ημιέρημη ζώνη και τους κατοίκους σε «πρόσφυγες νερού», σε έναν αιώνα που το νερό γίνεται ο πιο πολύτιμος πόρος, σύμφωνα με τα στοιχεία όλων των διεθνών οργανισμών .
6. Ο επενδυτής των ΠΟΤΑ κινείται ωσεί επικυρίαρχος, καθώς πραγματοποιεί έρευνες για τα νερά της ευρύτερης περιοχής κάτω από ένα αδιευκρίνιστο, πεπαλαιωμένο νομικό καθεστώς, που εσκεμμένα δεν ευθυγραμμίζεται στις νέες δύσκολες περιβαλλοντικές συνθήκες (παρ’ όλο ότι υπάρχει αυστηρό νομικό καθεστώς από την Ε.Ε που θέτει αυστηρούς κανόνες στη διαχείριση των νερών).

Γκολφ και «φεουδαρχία»

1. Η μεγάλη ιδιοκτησία (των 10.000 περίπου στρεμμάτων), καθιστά την επιχείρηση αυτή ως μια πρώτη εμφάνιση μιάς νέας – φεουδαρχικού τύπου – ιδιοκτησίας στη χώρα μας. Οι οικονομικές και πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες μπορεί να επηρεάζει ο επενδυτής την τοπική κοινωνία είναι κατά πολύ υπέρτερες των δυνάμεων αντίστασης των δημάρχων των μικρών Δήμων αλλά και των κατοίκων της περιοχής, ενώ η ανυπαρξία θεσμών και δομών για τη διαχείριση των πολύτιμων πόρων καθιστούν την συμπεριφορά του επενδυτή, ως συμπεριφορά ενός «επικυρίαρχου»: «Παρακολουθεί» με πανεπιστημιακούς τα νερά της περιοχής (για να τα προσφέρει στο λαό, άραγε; – μα δεν είναι δικά του – ή για να τα σφετεριστεί ο ίδιος;) και εγκαθιστά ‘σταθμούς’ παρακολούθησης του περιβάλλοντος κλπ. Όλα αυτά συμβαίνουν εν μέσω της «ενεργητικής» απουσίας των κρατικών φορέων ή μάλλον εν μέσω τελετών προς τιμήν του, ενώ παράλληλα προσφέρει μικροδωρεές (π.χ δωρεάν μελέτες προς τους δημάρχους), από τα χρήματα του ελληνικού λαού – πράγματα που θυμίζουν άλλες ιστορικές περιόδους ή μάλλον την εικόνα ενός κράτους που καταρρέει.
2. Η νέα χάραξη μεγάλου τμήματος της εθνικής οδού Πύλου –Γιάλοβας (πρόκειται για έναν υπέροχης ομορφιάς δρόμο που αγκαλιάζει ολόκληρο τον κόλπο) περιμετρικά της μονάδας της ΠΟΤΑ Πύλου δείχνει 1ον) ότι αντιμετωπίζονται οι Έλληνες και οι ξένοι επισκέπτες ως ανεπιθύμητοι και 2ον) ότι οι μονάδες του με τον έναν ή τον άλλο τρόπο μετατρέπονται σε κλειστά κλαμπ. Ο νέος δρόμος φαντάζει ως χάραξη τύπου «Δρόμοι Αμαζονίου».
3. Αυτό το είδος του «τουριστικού προϊόντος» μας βρίσκει εντελώς αντίθετους και για έναν άλλο, πάρα πολύ σημαντικό, λόγο : νερό και γκολφ για τους ολίγους και δίψα ΄ή νερό με το σταγονόμετρο για τους πολλούς! Έτσι προκρίνεται ένα μοντέλο προκλητικής κατανάλωσης των πόρων της περιοχής αλλά και του Πλανήτη εκ μέρους μιάς ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΣ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ, ενώ τα δισεκατομμύρια των φτωχών του κόσμου ζουν με ένα δολάριο την ημέρα! Το ίδιο συμβαίνει σε πολλά μέρη του κόσμου, όπου μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες ή κυβερνήσεις κρατών αγοράζουν τεράστιες εκτάσεις γόνιμων εδαφών και νερού των φτωχών χωρών έναντι πινακίου φακής, για να εξασφαλίσουν τρόφιμα για τους λαούς τους, ενώ οι ντόπιοι λιμοκτονούν. (Ιδού, το νέο πρόσωπο της αποικιοκρατίας) …



Οικονομικά δεδομένα

1. Οι επιδοτήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και για τις 4 μονάδες, που δόθηκαν ή που πρόκειται (;) να δοθούν στον επενδυτή από το κράτος, θα μπορούσαν να είχαν δοθεί σε εκατοντάδες αγρότες και μικρομεσαίους, για να αναπτύξουν τον αγροτουρισμό, να αναστυλωθούν τα εγκαταλειμμένα χωριά, να δημιουργηθούν μικρές μεταποιητικές μονάδες, μικρές τουριστικές επιχειρήσεις, για αγορές γης και εξοπλισμού για νέους αγρότες, επιστήμονες κλπ. Και όλες αυτές οι δράσεις θα μπορούσαν να βρίσκονται επίσης σε μια κατεύθυνση βιώσιμης διαχείρισης της περιοχής, όπου κάθε δραστηριότητα θα συνυπάρχει με τις άλλες και όλες μαζί θα συνυπάρχουν με τα οικοσυστήματα.
2. Η επιλογή του κράτους να δοθούν αυτά τα χρήματα σε έναν και μόνο επενδυτή, που είναι μάλιστα και πολυεκατομμυριούχος, δείχνει την επιλογή των κυβερνήσεων να στηρίξουν το μεγάλο κεφάλαιο, να περιφρονήσουν τους μικρομεσαίους και να επιδεινώσουν την οικονομική τους κατάσταση. Έτσι αντί να προωθήσουν τους ελεύθερους παραγωγούς, τα ελεύθερα επαγγέλματα και τους ελεύθερους ανθρώπους, προτιμούν την μετατροπή των νεοελλήνων σε γκαρσόνια και καμαριέρες μιας προκλητικής, επιδειξιομανούς και σπάταλης ολιγαρχίας, παρακαλώντας τους πολιτικούς ‘για μια θέση στον ήλιο’.

Πράσινη επένδυση !

1. Ο επενδυτής χρησιμοποιεί την οικολογία και την προστασία του περιβάλλοντος ως άλλοθι, επιδεικνύει το γκαζόν ως πράσινη επένδυση και αποκρύπτει με πολύ προσοχή τις τεράστιες ποσότητες νερού που θα απορροφούν δωρεάν οι επιχειρήσεις του. Η κατασκευή και λειτουργία μιάς τέτοιας επένδυσης – στο Νότο του Νότου της Ευρώπης, απέναντι από τη φλεγόμενη Αφρική – απαιτεί τεράστιες ποσότητες πόρων. Δεν μπορούμε να δεχτούμε, στην εποχή της παγκόσμιας Κλιματικής Αλλαγής, που αλλάζει τα πάντα στη ζωή μας, μια δράκα επιδειξιομανών ολιγαρχών να δίνουν με αυτόν τον προκλητικό τρόπο το παράδειγμα της σπατάλης, της χλιδής και της προκλητικής πολυτέλειας στο φτωχό λαό, οδηγώντας τη ζωή μας και τον Πλανήτη στην καταστροφή «για ένα καπρίτσιο των ΓΚΟΛΦΕΡΣ» !
2. Έχει γίνει τεράστια προπαγάνδα και πληρωμένη διαφήμιση για τα οφέλη των ΠΟΤΑ, αλλά οι αρνητικές συνέπειες μιας τέτοιας θηριώδους επένδυσης δεν έχουν αναλυθεί. Πουθενά δεν έχουμε δει οποιανδήποτε αρνητική συνέπειά της. Δεν υπάρχουν συνέπειες; Διατυμπανίζουν οι υπέρμαχοι αλλά και οι πολιτικοί «προ-ιστάμενοι» της ΠΟΤΑ ότι «ομελέτα, χωρίς να σπάσουν αυγά, δεν γίνεται». Θέλουν να πουν, δηλαδή, πως ομελέτα είναι οι ΠΟΤΑ και ‘τα σπασμένα αυγά’ το κατεστραμμένο – ανθρωπογενές και φυσικό – περιβάλλον. Ιδού, λοιπόν: Οι φύλακες του ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ είναι συνήγοροι της καταστροφής !
3. Μέσα από τους σχεδιασμούς και τα έργα αυτά ζούμε τη φρίκη μιας παράλογης οικονομικής και πολιτικής ομηρίας! Και, ενώ για το πότισμα του γκαζόν των ΠΟΤΑ Ρωμανού και Πύλου και για τη λειτουργία των κοινόχρηστων και εκατοντάδων ιδιωτικών πισίνων έχει ληφθεί πρόνοια για την κατασκευή λιμνοδεξαμενών, αλλά και – την προώθηση με ταχύτατες διαδικασίες – έργων ύδρευσης (από τις ήδη υπάρχουσες πηγές της περιοχής για άμεσες αλλά και μεσοπρόθεσμες ανάγκες των δύο ΠΟΤΑ), δεν έχει ληφθεί καμία πρόνοια για την κατασκευή λιμνοδεξαμενών για τις ανάγκες των τοπικών καλλιεργειών αλλά και της ύδρευσης των κατοίκων.
4. Όταν οι κρατικοί φορείς έπαιρναν τις αποφάσεις τους (Νόμος 2545/1997, άρθρο 29) για τις ΠΟΤΑ σε ποιες ανεξάρτητες επιστημονικές αρχές και μελέτες βασίστηκαν; Πότε μελέτησαν και για πόση χρονική διάρκεια τη ροή των ρεμάτων, τη στάθμη της επιφάνειας των υπογείων υδάτων, τις επιτρεπόμενες ποσότητες κατανάλωσης νερού κάθε γεώτρησης, τις αυξανόμενες ανάγκες των καλλιεργειών, την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, τα περιθώρια νερού για νέες καλλιέργειες, για νέα ξενοδοχεία κλπ, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα όλων αυτών των δράσεων;
5. Πότε ενημερώθηκαν οι τοπικές κοινωνίες από ανεξάρτητες επιστημονικές αρχές για την πρωτοφανή στην ιστορία του πολιτισμού εμφάνιση του Φαινομένου του Θερμοκηπίου; (Εδώ, οι πιο πολλοί άνθρωποι, ακόμη και σήμερα, πιστεύουν ότι οι ξηρασίες είναι ένα πρόσκαιρο φαινόμενο). Πότε ενημερώθηκαν σφαιρικά για την κλιματική πορεία του πλανήτη; Πότε ενημερώθηκαν πραγματικά για την κατάσταση των επιφανειακών και υπογείων υδάτων της περιοχής τους και για τα όρια μιας βιώσιμης άντλησής τους; Πώς λοιπόν κλήθηκαν να αποφασίσουν για μια τέτοια επένδυση με μόνο τα σχέδια, τις αποσιωπήσεις, την προπαγάνδα της εταιρείας και των κυβερνήσεων; (Ίδια περίπτωση π.χ με την τεράστια προπαγάνδα και την απαράδεκτη – οικονομικά και ηθικά – διοργάνωση των ολυμπιακών αγώνων – που εκ των υστέρων συνειδητοποίησε ο ελληνικός λαός πόσο ήταν το πραγματικό κόστος που κλήθηκε να πληρώσει).
6. Για όλους τους παραπάνω λόγους και κυρίως εξ αιτίας της δραματικής εξέλιξης του φαινομένου της Κλιματικής Αλλαγής των τελευταίων χρόνων (όπως π.χ μας αναφέρουν τα νέα -άκρως ανησυχητικά έως εφιαλτικά- ευρήματα του Συνεδρίου 2500 επιστημόνων από 80 κράτη στην Κοπεγχάγη το Μάρτιο του 2009, ο Γ. Γ του ΟΗΕ κ. Μπαν Γκι Μουν, και ο πρόεδρος της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ κ. Πακάουρι),

Διεκδικούμε :

• Ένα πραγματικά φιλοπεριβαλλοντικό και φιλοοικολογικό Χωροταξικό Σχέδιο του Τουρισμού στην πράξη και όχι στα λόγια, με σεβασμό στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και ιδίως στις προστατευόμενες περιοχές της ΦΥΣΗΣ (Περιοχές NATURA). Το Σ.τ.Ε. έδειξε το δρόμο, τον οποίον δεν βλέπει το ΥΠΕΧΩΔΕ και η Κυβέρνηση.
• Την άμεση τροποποίηση και αναθεώρηση αυτής της επένδυσης (από τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές), δηλαδή, να μη λειτουργήσει ως περιοχή ΓΚΟΛΦ. Για τη διαδικασία αυτή ζητάμε Έλληνες και Ευρωπαίους ελεγκτές περιβάλλοντος (από Ανεξάρτητες Αρχές).
• Να απαγορευτεί νομοθετικά η ίδρυση τέτοιων μονάδων στο μέλλον σε όλη τη νότια Ευρώπη (και όχι και να τις επιδοτούμε).
• Θέτουμε θέμα διαφάνειας για όλες τις συγχρηματοδοτούμενες δράσεις (από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, από τις πιο μικρές π.χ δημοτικές επιχειρήσεις, μέχρι τις πιο μεγάλες, τα υπουργεία ή τους δημόσιους οργανισμούς). Ζητάμε την ηλεκτρονική αποτύπωση όλων των φάσεων (νομικών και οικονομικών ) των διαδικασιών κάθε τέτοιας επένδυσης, ώστε να έχουν ελεύθερη πρόσβαση όλοι οι πολίτες.
• Πλήρη εφαρμογή του νέου νόμου της Ε.Ε για τη διαχείριση των υδάτων.

Καλούμε

Τον ελληνικό λαό να μην καμφθεί από την προπαγάνδα της εταιρείας και των οργάνων του κράτους – που της κάνουν πλάτες – και να μην ταυτιστεί με τα όνειρα της ολιγαρχίας, αλλά να διεκδικήσει όλα όσα θα καταστήσουν τη ζωή του αξιοπρεπή και τη ζωή των παιδιών του ευοίωνη, στη γη που κατέχουν επί γενεές ολόκληρες.

Ό,τι και να γίνει, Γη και Ύδωρ από τη συνείδησή μας ο επενδυτής δεν πρόκειται να πάρει ποτέ…





Καλαμάτα Μάιος 2009
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα

Image:Flag of the European Coal and Steel Community 6 Star Version.svg|thumb|Η σημαία της ΕΚΑΧ
Η '''Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα''' ιδρύθηκε το 1951 με τη Συνθήκη των Παρισίων (1951)|συνθήκη των Παρισίων και απετελείτο από το Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Δυτική Γερμανία. Σκοπός της ήταν να θέσει την παραγωγή και εμπορία του άνθρακα και του χάλυβα, δηλαδή των δύο κύριων πρώτων υλών της πολεμικής βιομηχανίας μέχρι και τον Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, υπό κοινή διαχείρηση των πρώην εμπολέμων κρατών.


== Προϊστορία==
Image:EGKS.png|thumb|right|250px|Οι χώρες μέλη της ΕΚΑΧ

== Διακήρυξη του Σουμάν==
Με τη Διακήρυξη του Γάλλου υπουργού εξωτερικών Robert Schuman στις 9 Μαϊου 1950, εμπνευσμένη από τον Γάλλο αξιωματούχο και εν συνεχεία πρώτο Πρόεδρο της Ανωτάτης Αρχής της ΕΚΑΧ,Jean Monnet, σηματοδοτείται μία νέα περίοδος στην πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης που ταυτίζεται με την έναρξη των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Το σχέδιο Schuman προτείνει μία προοδευτική ενοποίηση με πρώτο στάδιο τον οικονομικό τομέα και πρώτο βήμα του σταδίου αυτού την κοινή διαχείριση της γαλλο-γερμανικής παραγωγής άνθρακα και χάλυβα κάτω από μία Ανώτατη Αρχή, στο πλαίσο μάλιστα ενός οργανισμού που θα είναι ανοικτός στη συμμετοχή κι άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκει να εξασφαλίσει την συλλογική ασφάλεια, το αίτημα της οποίας παραμένει πρωταρχικό ιδιαίτερα μετά από τον μακρόχρονο ανταγωνισμό μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Ευθέως δηλώνεται και η δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας με στοιχεία υπερεθνικότητας.

Χαρακτηριστικά: "''Η συσπείρωση των ευρωπαϊκών κρατών απαιτεί να εξαλειφθεί η προαιώνια αντίθεση μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας (...). Η από κοινού διαχείριση της παραγωγής άνθρακα και ΄χαλυβα θα εξασφαλίσει άμεσα την εγκατάσταση κοινών βάσεων οικονομικής ανάπτυξης, πρώτου σταδίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας και θα αλλάξει την μοίρα περιοχών, οι οποίες από μακρού προορίζονται για την κατασκευή πολεμικών όπλων, υπήρξαν δε και τα πιο σταθερά θύματα των τελευταίων (...). Η αλληλεγγύη που θα δημιουργηθεί στην παραγωγή θα καταδείξει ότι κάθε πόλεμος μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας καθίσταται όχι μόνον αδιανόητος αλλά και υλικά αδύνατος''"

Η πρόταση του Schuman είχε απήχηση στις χώρες του Βenelux, την Ιταλία και την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, όχι όμως και στην Αγγλία. Η συνδιάσκεψη που έγινε στο Παρίσι στις 20 Ιουνίου με τους Έξι κατέληξε με την υπογραφή της Συνθήκης της ΕΚΑΧ στις 18 Απριλίου του 1951 και ετέθη σε ισχύ στις 23 Ιουλίου 1952, ορισμένη να διαρκέσει για πενήντα χρόνια δηλαδή ως το 2002, οπότε και έληξε (στις 23 Ιουλίου).

== Ίδρυση και ιστορική εξέλιξη==

== Συγχώνευση ==


== Ιστορική Σημασία==


{{Χρονοδιάγραμμα-ΕΕ}}
{{ΕΕ-επέκταση}}
Κατηγορία:Κοινότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

bg:Европейска общност за въглища и стомана
bs:Evropska zajednica za ugalj i čelik
ca:Comunitat Europea del Carbó i de l'Acer
cs:Evropské společenství uhlí a oceli
cy:Cymuned Ewropeaidd Glo a Dur
da:Europæiske Kul- og Stålfællesskab
de:Europäische Gemeinschaft für Kohle und Stahl
en:Ευρωπαϊκή Κοινώτητα του Χάλυβα και του Ατσαλιού
en:European Coal and Steel Community
eo:Eŭropa Komunumo pri Karbo kaj Ŝtalo
es:Comunidad Europea del Carbón y del Acero
et:Euroopa Söe- ja Teraseühendus
eu:Ikatz eta Altzairuaren Europako Erkidegoa
fi:Euroopan hiili- ja teräsyhteisö
fr:Communauté européenne du charbon et de l'acier
fy:Jeropeeske Mienskip foar Koalen en Stiel
gl:CECA
he:קהילת הפחם והפלדה האירופית
hi:यूरोपीय कोयला और स्टील संगठन
hr:Europska zajednica za ugljen i čelik
hu:Európai Szén- és Acélközösség
id:Komunitas Batubara dan Baja Eropa
io:Europana Karbono- e Stalo-Komuneso
it:Comunità europea del carbone e dell'acciaio
ja:欧州石炭鉄鋼共同体
ko:유럽 석탄 철강 공동체
lb:Communauté européenne du Charbon et de l'Acier
nl:Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal
no:Det europeiske kull- og stålfellesskap
oc:Comunautat Europèa del Carbon e de l'Acièr
pl:Europejska Wspólnota Węgla i Stali
pt:CECA
ro:Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului
ru:Европейское объединение угля и стали
sh:Evropska zajednica za ugljen i čelik
sk:Európske spoločenstvo pre uhlie a oceľ
sr:Evropska zajednica za ugalj i čelik
sv:Europeiska kol- och stålgemenskapen
tr:Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu
uk:Європейська спільнота з вугілля та сталі
vi:Cộng đồng Than Thép châu Âu
zh:欧洲煤钢共同体

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Αγαπάμε τη πατρίδα μας ως Πολίτες και όχι ως Φίλαθλοι

Οι Οικολόγοι Πράσινοι και το Εμπόριο της Εθνικής Ευαισθησίας.

Το εργαλείο του blogger δεν επιτρέπει το ανέβασμα κειμένων οπότε μετέτρεψα το αρχείο σε εικόνες. Το πρόβλημα είναι ότι δεν δουλεύουν οι σύνδεσμοι οπότε τους βάζουμε εδώ:
Τοποθέτηση των Οικολόγων Πράσινων
Κοινή Διακύρηξη των Πράσινων κομμάτων της Βαλκανικης
δηλώσει από τις 31.02.2007
Όχι στη Θράκη οι Πόντιοι
Back To Negotiations - Stop The Nato Bombings













Διαβάστε την απάντηση μας εδώ:

Σάββατο 30 Μαΐου 2009

Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα

Η '''Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα''' είναι η σημαντικότερη και γνωστότερη από τις τρεις ευρωπαϊκές κοινότητες (οι άλλες δύο είναι η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα|ΕΚΑΧ και η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας|ΕΥΡΑΤΟΜ). Ιδρύθηκε στις 25 Μαρτίου 1957 με τη Συνθήκες της Ρώμης (1957) και με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ μετονομάστηκε σε Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Μαζί με τις άλλες δύο Κοινότητες αποτελεί τον πρώτο και σημαντικότερο από τους Τρεις Πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


== Προϊστορία του Θεσμού ==

Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος άφησε την Ευρώπη κατεστραμμένη, διαιρεμένη και ελεγχόμενη από εξωευρωπαϊκά κέντρα (ΗΠΑ, ΕΣΣΔ). Την ίδια περίοδο, η σταδιακή απώλεια των αποικιών περιόρισε την ήδη κλονισμένη οικονομική και πολιτική ισχύ των ευρωπαϊκών κρατών. Παράλληλα, οι εκατόμβες των θυμάτων των Παγκόσμιος Πόλεμος κλόνισαν ανεπανόρθωτα την ιδέα του εθνικού κράτουςΒλ. Γεωργίου Μαργαρίτη, «1945: Η ηθική απαξίωση της Ευρώπης», ''Επτά Ημέρες'', 8 Μΐου 2005, [http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathglobal_2_08/05/2005_1284008]. Επίσης, μετά τον πόλεμο, το κράτος χάνει βαθμιαία το δεσπόζοντα ρόλο του στην οικονομία, της οποία ο έλεγχος περνά σε πολυεθνικά κεφάλαια για τα οποία τα εθνικά σύνορα αποτελούν μόνο εμπόδιο στην διεύρυνση των δραστηριοτήτων τους. Οι τάσεις αυτές στην οικονομία, η οποία από εθνική μεταβαλλόταν σε διεθνή, επέβαλαν την πολιτική και οργανωτική αναδιοργάνωσή της. Απάντηση σ’ αυτό το αίτημα της αγοράς ήταν οικονομική συνεργασία των κυβερνήσεων σε πολυεθνικό επίπεδο.

Στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, με τις οικονομίες των ευρωπαϊκών κρατών εξαρθρωμένες, οι ΗΠΑ βρέθηκαν αντιμέτωπες με την ανάγκη αναχαίτισης (containment) του κομμουνισμού, έτσι άρχισαν να πιέζουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αναζητήσουν μορφές οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας για την ανάσχεση της εξ ανατολών απειλής. Πρώτο μέτρο τους ήταν το Σχέδιο Μάρσαλ, για την αξιοποίηση του οποίου οι ευρωπαϊκές χώρες έπρεπε να επεξεργαστούν από κοινού ένα πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξηςΙωακειμίδης Π., «Ευρωπαϊκή Ένωση-Ευρωπαϊκή Κοινότητα», ''Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάννικα'', 25, 148, Αθήνα 1996.. Αυτό το πρόγραμμα οδήγησε το 1948 στη σύσταση του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Οικονομικής Συνεργασίας (από το 1961 Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης). Την ίδια περίοδο αρχίζουν να εκδηλώνονται και οι πρώτες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες. Έτσι το 1947 το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο προχωρούν στην τελωνιακή τους ένωση (Μπενελούξ)Θάνος Π. Ντόκος, «30 χρόνια ΕΟΚ», ''Ιστορία'', 244 (Οκτώβριος 1988), 27. Για την ακρίβεια τότε τέθηκε σε εφαρμογή η συνθήκη τελωνιακής ένωσης που είχαν υπογράψει οι τρεις χώρες ήδη από το 1944 στο Λονδίνο..

Το διάστημα 1948-1954 θα εκδηλωθούν μια σειρά από πρωτοβουλίες (Συμβούλιο της Ευρώπης, ΕΚΑΧ, Ευρωπαϊκή Αμυντική Κοινότητα|ΕΑΚ, ΔΕΕ) με περιορισμένα αποτελέσματα, έτσι οι προσπάθειες στράφηκαν στην οικονομική συνεργασίαΣύμφωνα με τον αντιπρόσωπο της Γαλλία|Γαλλίας Κριστιάν Πινώ η ιδέα μιας οικονομικής κοινότητας ήταν πολύ ευκολότερη στην πραγματοποίηση από ότι μια Ευρώπη με κοινούς αμυντικούς θεσμούς, βλ. Christian Pineau, «Η Συνθήκη της Ρώμης για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα», ''Ιστορία'', 108 (Ιούνιος 1977), 33.. Δύο Διασκέψεις των έξι υπουργών Εξωτερικών της ΕΚΑΧ, τον Ιούνιο του 1955 στη Μεσσήνη και το Μάιο του 1956 στη Βενετία έθεσαν τις βάσεις για την ανάπτυξη της Οικονομικής Συνεργασίας και τη συγκρότηση μιας κοινής αγοράς, χωρίς εσωτερικούς και με κοινούς εξωτερικούς δασμούς, προετοιμάζοντας έτσι την υπογραφή της Συνθήκες της Ρώμης (1957), λίγο αργότερα.

== Ίδρυση ==
Image:EGKS.png|right|170px|thumb|Οι πρώτες χώρες μέλη της ΕΟΚ με βάση τη συνθήκη της Ρώμης
Στις 25 Μαρτίου 1957 υπεγράφη στη Ρώμη από τις αντιπροσωπείες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα|ΕΚΑΧ, δηλαδή από το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία και τη Δυτική Γερμανία η ομώνυμη Συνθήκες της Ρώμης (1957)] με την οποία ιδρυόταν η '''Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα'''. Μ’ αυτήν ίδρυαν τον υπερεθνικό οργανισμό που θα εγκαθίδρυε και θα συντόνιζε την Κοινή Αγορά που θα επέτρεπε την ελεύθερη μετακίνηση ''ανθρώπων'', ''αγαθών'', ''υπηρεσιών'', ''εργασιών'' και ''κεφαλαίων'', κατά τα πρότυπα του Διαφωτισμός|Διαφωτισμού και της επιγραμματικής εκφράσεως ''laissez faire, laissez aller, laissez passer''. Με την ίδρυσή της, τα κράτη μέλη εκχώρησαν το κυριαρχικό δικαίωμα της δασμολογικής πολιτικής, το οποίο περιήλθε στη δικαιοδοσία των οργάνων της ΕΟΚ, τα οποία θεσμοθετήθηκαν από τη Συνθήκη της Ρώμης, αλλά και από την παλαιότερη Συνθήκη των Παρισίων (1951) με την οποία είχε ιδρυθεί η ΕΚΑΧ.

== Στόχοι και επιδιώξεις ==
Σε αντίθεση με τη συνθήκη των Παρισίων, η συνθήκη δημιουργίας της ΕΟΚ ήταν απλώς ένα γενικό πλαίσιο δράσης. Με εξαίρεση την Κοινή Αγροτική Πολιτική|ΚΑΠΗ ΚΑΠ παρέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα ένα από τα κυριότερα πεδία άσκησης κοινής πολιτικής των χωρών μελών, λόγω ίσως και της ιδιαίτερης σημασίας που κατέχει ο αγροτικός τομέας σε πολλά από τα μέλη (Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Ελλάδα, Ισπανία). Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τις δεκαετίες '70, '80 και '90 εκπροσωπεί πάνω από το ήμισυ του γενικού προϋπολογισμού της κοινότητας. και την τελωνιακή ένωση απλώς απαριθμούσε στόχους, αφήνοντας στους θεσμούς την ελευθερία δράσης για την εκπλήρωσή τους. Έτσι οι κοινοτικοί θεσμοί αποκτούσαν έναν αποφασιστηκό ρόλο στην προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αν και οι εξουσίες τους περιορίζονταν σε σχέση με τη συνθήκη των Παρισίων στον οικονομικό τομέα.

Αν και απώτερος σκόπός της ΕΟΚ ήταν η προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, σε πρώτη φάση δώθηκε προτεραιότητα στην οικονομική συνεργασία, στην υποβοήθηση της ανάπτυξης και στην εξάληψη των οικονομικών ανισοτήτων. Η οικονομική ολοκλήρωση επελέγη ως μέσο για επίτευξη της βελτίωσης της οικονομικής αλλά και της κοινονικής ευημερίας και εν τέλει για την προώθηση και της πολιτικής ολοκλήρωσης.

Για την ΕΟΚ ετέθη ο στόχος της ισόρροπης και σταθερής οικονομικής ανάπτυξης μέσω:
*Της δημιουργίας ενός ενιαίου χώρου χωρίς εσωτερικά σύνορα που θα επέτρεπε την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων, κεφαλαίων και εμπορευμάτωνΗ εγκαθίδρυση της Κοινής Αγοράς (Ενιαία Εσωτερική Αγορά) έλαβε χώρα κυρίως την περίοδο 1985-1992 με την υιοθέτηση διαφόρων νομικών προτάσεων των κοινοτικών οργάνων που οδήγησαν στην κατάργηση των φυσικών, τεχνικών και φορολογικών εμποδίων. Η φορολογική εναρμόνιση (με την εφαρμογή κοινής έμμεσης φορολογίας) αποτελούσε ένα από τα κυριότερα ζητήματα, στην επιδίωξη της εξάλειψης των διαφόρων ανισοτήτων, η οποία παρόλη την προεργασία παραμένει ένα ζητούμενο..
*Της εφαρμογής κοινής δασμολογικής πολιτικής προς τις τρίτες χώρες.
*Την προστασία των ασθενέστερων χωρών, περιφερειών αλλά και κοινωνικών ομάδων (μέσω των διαφόρων προγραμμάτων περιφεριακής ανάπτυξης, της ΚΑΠ και των επιχειρησιακών πλαισίων).
*Της ίδρυσης μιας κοινής οικονομικής και νομισματικής ένωσης και την μελλοντική (για τα δεδομένα της εποχής) προοπτική ενός κοινού νομίσματος.

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων προωθήθηκαν μια σειρά από δραστηριότητες που περιελάμβαναν:
#Τη σταδιακή κατάργηση όλων των δασμών, των ποσοτικών περιορισμών και των μέτρων προστατευτισμού μεταξύ των κρατών μελών.
#Κοινή εμπορική πολιτική προς τις τρίτες χώρες.
#Κοινή πολιτική σχετικά με την είσοδο και τη μετακίνηση προσώπων στην κοινή αγορά, είτε από τα κράτη μέλη, είτε από τρίτα κράτη.
#Κοινή πολιτική στον τομέα της γεωργίας, της αλιείας (ΚΑΠ), της ενέργειας και σταδιακά σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.
#Σταδιακή εφαρμογή κοινών κανόνων προστασίας της αγοράς και κρατικού παρεμβατισμού σ' αυτήν.
#Την ενίσχυση της ανταγωνιστηκότητας της βιομηχανίας.
#Την ενίσχυση της οικονομικής συνοχής, μέσω διαφόρων κοινοτικών προγραμμάτων.
#Την προώθηση της έρευνας και της τεχνολογίας, καθώς και την ενίσχυση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.
Παρά τη σημαντική πρόοδο οι περισσότερες από αυτές τις δραστηριότητες άρχισαν να δίνουν καρπούς μόλις στα μέσα της δεκαετίας του '90 και ακόμη και τώρα αποτελούν σε μεγάλο βαθμό ζητούμενο. Από αυτής της απόψεως, κύρια συμβολή της ΕΟΚ, μέχρι την ίδρυση της ΕΕ ήταν η προεργασία, μέσω της σύνταξης των νομικών κειμένων, των συμβάσεων και βέβαια της προετοιμασίας των συνειδήσεων των πολιτών των χωρών μελών.

== Ιστορική Εξέλιξη ==
Εν αντιθέσει προς την ΕΑΚ που καταψηφίστηκε από το Γαλλικό κοινοβούλιο, η συνθήκες της Ρώμης επικυρώθηκαν σύντομα και χωρίς προβλήματα. Παράλληλα οι δύο συνθήκες συμπληρώθηκαν από μια σειρά πρωτόκολλα που υπογράφτηκαν στις Βρυξέλλες στις 17 Απριλίου 1957Με τα πρωτόκολλα αυτά καθοριζόταν το καθεστώς λειτουργίας του Ευρωπαϊκό Δικαστήριο|Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και της Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.. Την 1 Ιανουαρίου|1η Ιανουαρίου 1958 άρχισε η λειτουργία των οργάνων της ΕΟΚ με έδρα τις Βρυξέλλες.
Την περίοδο αυτή η κύρια αντίδραση προερχόταν από τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία σε συνεργασία με Σκανδιναβικές κυρίως χώρες προχώρησε το 1960 στην ίδρυση της Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών|Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ).

Παράλληλα όμως είχαν αρχίσει να προχωρούν οι εργασίες για τη συγκρότηση μιας κοινής αγοράς. Έτσι την 1η Ιανουαρίου 1959 πραγματοποιείται η κατάργηση των πρώτων τελωνιακών δασμών, ενώ από το 1961 άρχισε η επεξεργασία της Κοινή Αγροτική Πολιτική|Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), η οποία θα συμφωνηθεί τον Ιανουάριο του 1962, βασιζόμενη στην αρχή της προστασίας του αγροτικού εισοδήματος. Μέχρι την 1 Ιουλίου|1η Ιουλίου 1968 θα καταργηθούν όλοι οι εσωτερικοί δασμοί μεταξύ των έξι.

Από το 1958 όμως, η άνοδος του στρατηγού Σαρλ ντε Γκωλ στο προεδρικό αξίωμα δυσχέρανε την πρόοδο των εργασιώνΟ στρατηγός Σάρλ ντε Γκώλ ήταν αντίθετος προς την ιδέα της μεταβίβασης κυριαρχικών δικαιωμάτων από τα κράτη στην Ευρωπαϊκή επιτροπή.. Η πρώτη κρίση ήρθε το 1963, με την άσκηση «Βέτο» στην αίτηση ένταξης της Μ. Βρετανία στην ΕΟΚ, πράξη που επαναλήφθηκε το 1967. Η κρίση θα γίνει εντονότερη μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την ΚΑΠ. Οι αντιθέσεις θα επιχειρηθεί να συμβιβαστούν το Σεπτέμβριο του 1965 με την εισαγωγή της αρχής της ομοφωνίας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Τελικά μετά την άνοδο του Πομπιντού θα επαναληφθούν οι συζητήσεις.

Το 1965 με τη Συνθήκη Συγχώνευσης τα όργανα των ΕΚΑΧ, ΕΟΚ και ΕΚΑΤ θα συγχωνευθούνΗ συνθήκη θα τεθεί σε εφαρμογή από το 1967.. Το Δεκέμβριο του 1969 θα συγκληθεί διάσκεψη κορυφής στη Χάγη, με την οποία θα αρχίσει η εφαρμογή της τελικής φάσης των προβλέψεων της συνθήκης της Ρώμης. Στη συνάντηση αυτή θα καθοριστούν οι οικονομικοί πόροι της Κοινότητας, οι όροι χρηματοδότησης της ΚΑΠ, το εύρος των εξουσιών των κοινοτικών οργάνων και οι όροι διεύρυνσης της Κοινότητας.

Από τη δεκαετία του ’60 η ΕΟΚ θα αρχίσει να αναπτύσσει σχέσεις τρίτες χώρες. Το 1959 η Ελλάδα και το 1961 η Τουρκία υποβάλλουν αίτηση συνδέσεως. Το 1963 υπογράφει με 18 αφρικανικές χώρες τη Σύμβαση της Γιαουντέ με την οποία εξασφαλιζόταν η πενταετής συνεργασία μεταξύ των συμβαλλομένων μερών. Το 1975 υπογράφεται η σύμβαση της Λομέ για την οικονομική συνεργασία μεταξύ της ΕΟΚ και με 45 αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού. Σταδιακά μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’70 θα υπογραφούν πάνω από 250 διμερείς συμφωνίες μεταξύ Κοινότητας και τρίτων χωρών.

Image:EC1990.png|left|180px|thumb|Η ΕΟΚ της Συνθήκης του ΜάαστριχτΣτη διάσκεψη του Παρισιού το 1974 συμφωνήθηκε η ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Λίγο αργότερα (1976) ιδρύεται και το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα. Από το 1985 εγκαινιάζεται η εις βάθος τροποποίηση των ιδρυτικών συνθηκών με σκοπό την εμβάθυνση της ενοποίησης. Το 1986 υιοθετήται από την επιτροπή η Ευρωπαϊκή σημαία. Το Φεβρουάριο του 1986 υπογράφεται η Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη με την οποία θεσμοθετούνται οι αναγκαίες ρυθμίσεις για την εγκαθίδρυση της ενιαίας εσωτερικής αγοράς. Παράλληλα παραχωρούνται περισσότερες εξουσίες στα κοινοτικά όργανα για τη διαμόρφωση πολιτικής.


Παράλληλα κατά τις δεκαετίες του '70 και του '80 η ΕΟΚ σταδιακά επεκτείνεται με την ένταξη σ' αυτήν της Μ. Βρετανίας, της Ιρλανδίας και της Δανίας το 1973, της Ελλάδας το 1981 και της Ισπανίας και Πορτογαλίας το 1986.

Τον Φεβρουάριο του 1992 στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας υπογράφεται από τις αντιπροσωπείες των 12 χωρών-μελών η ομώνυμη Συνθήκη του Μάαστριχτ|συνθήκη με την οποία ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Με την ίδια συνθήκη η αφερείται από τον τίτλο της ΕΟΚ ο προσδιορισμός "οικονομική", επισημαίνοντας την αλλαγή του χαρακτήρα της ΕΟΚ, η οποία έπαυε πλέον να έχει μόνο οικονομικό χαρακτήρα.

== Παραπομπές ==



== Βιβλιογραφία ==
*Γέμτος Α. Π., «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα»,'' Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάννικα'', 25, 158-160, Αθήνα 1996.
*Ελευθεροτυπία,''Ιστορικά'', 240 (10 Ιουνίου 2004).
*Ιωακειμίδης Π., «Ευρωπαϊκή Ένωση-Ευρωπαϊκή Κοινότητα»,'' Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάννικα'', 25, 147-155, Αθήνα 1996.
*—, ''Ευρωπαϊκή Πολιτική Ένωση'', Αθήνα 1993.
*Μαρδάς Δημήτρης, «Ευρωπαϊκή ενότητα», ''Ιστορία'', 152 (Φεβρουάριος 1981, 96-99.
*Ντόκος Π. Θάνος, «30 χρόνια ΕΟΚ», ''Ιστορία'', 244 (Οκτώβριος 1988), 26-34.
*Pineau Christian, «Η Συνθήκη της Ρώμης για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα», ''Ιστορία'', 108 (Ιούνιος 1977), 32-34.
*Τσούκαλης Λ., ''Η Νέα Ευρωπαϊκή Οικονομία'', Αθήνα 1994.

{{Χρονοδιάγραμμα-ΕΕ}}

Κατηγορία:Κοινότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ονομασία της ΕΟΚ σε διάφορες γλώσσες:
bg:Европейска общност
bs:Evropska ekonomska zajednica
ca:Comunitat Europea
cs:Evropské společenství
cy:Cymuned Ewropeaidd
da:Europæiske Fællesskab
de:Europäische Gemeinschaft
Η '''Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα''' είναι η σημαντικότερη και γνωστότερη από τις τρεις ευρωπαϊκές κοινότητες (οι άλλες δύο είναι η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα και η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας ΕΥΡΑΤΟΜ). Ιδρύθηκε στις 25 Μαρτίου 1957 με τη Συνθήκες της Ρώμης (1957) και με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ μετονομάστηκε σε Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Μαζί με τις άλλες δύο Κοινότητες αποτελεί τον πρώτο και σημαντικότερο από τους Τρεις Πυλώνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


== Προϊστορία του Θεσμού ==

Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος άφησε την Ευρώπη κατεστραμμένη, διαιρεμένη και ελεγχόμενη από εξωευρωπαϊκά κέντρα (ΗΠΑ, ΕΣΣΔ). Την ίδια περίοδο, η σταδιακή απώλεια των αποικιών περιόρισε την ήδη κλονισμένη οικονομική και πολιτική ισχύ των ευρωπαϊκών κρατών. Παράλληλα, οι εκατόμβες των θυμάτων των Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος κλόνισαν ανεπανόρθωτα την ιδέα του εθνικού κράτουςΒλ. Γεωργίου Μαργαρίτη, «1945: Η ηθική απαξίωση της Ευρώπης», ''Επτά Ημέρες'', 8 Μΐου 2005, [http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathglobal_2_08/05/2005_1284008]. Επίσης, μετά τον πόλεμο, το κράτος χάνει βαθμιαία το δεσπόζοντα ρόλο του στην οικονομία, της οποία ο έλεγχος περνά σε πολυεθνικά κεφάλαια για τα οποία τα εθνικά σύνορα αποτελούν μόνο εμπόδιο στην διεύρυνση των δραστηριοτήτων τους. Οι τάσεις αυτές στην οικονομία, η οποία από εθνική μεταβαλλόταν σε διεθνή, επέβαλαν την πολιτική και οργανωτική αναδιοργάνωσή της. Απάντηση σ’ αυτό το αίτημα της αγοράς ήταν οικονομική συνεργασία των κυβερνήσεων σε πολυεθνικό επίπεδο.

Στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, με τις οικονομίες των ευρωπαϊκών κρατών εξαρθρωμένες, οι ΗΠΑ βρέθηκαν αντιμέτωπες με την ανάγκη αναχαίτισης (containment) του κομμουνισμού, έτσι άρχισαν να πιέζουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αναζητήσουν μορφές οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας για την ανάσχεση της εξ ανατολών απειλής. Πρώτο μέτρο τους ήταν το Σχέδιο Μάρσαλ, για την αξιοποίηση του οποίου οι ευρωπαϊκές χώρες έπρεπε να επεξεργαστούν από κοινού ένα πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξηςΙωακειμίδης Π., «Ευρωπαϊκή Ένωση-Ευρωπαϊκή Κοινότητα», ''Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάννικα'', 25, 148, Αθήνα 1996.. Αυτό το πρόγραμμα οδήγησε το 1948 στη σύσταση του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Οικονομικής Συνεργασίας (από το 1961 Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης). Την ίδια περίοδο αρχίζουν να εκδηλώνονται και οι πρώτες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες. Έτσι το 1947 το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο προχωρούν στην τελωνιακή τους ένωση (Μπενελούξ)Θάνος Π. Ντόκος, «30 χρόνια ΕΟΚ», ''Ιστορία'', 244 (Οκτώβριος 1988), 27. Για την ακρίβεια τότε τέθηκε σε εφαρμογή η συνθήκη τελωνιακής ένωσης που είχαν υπογράψει οι τρεις χώρες ήδη από το 1944 στο Λονδίνο..

Το διάστημα 1948-1954 θα εκδηλωθούν μια σειρά από πρωτοβουλίες (Συμβούλιο της Ευρώπης, ΕΚΑΧ, Ευρωπαϊκή Αμυντική Κοινότητα|ΕΑΚ, ΔΕΕ) με περιορισμένα αποτελέσματα, έτσι οι προσπάθειες στράφηκαν στην οικονομική συνεργασίαΣύμφωνα με τον αντιπρόσωπο της Γαλλία|Γαλλίας Κριστιάν Πινώ η ιδέα μιας οικονομικής κοινότητας ήταν πολύ ευκολότερη στην πραγματοποίηση από ότι μια Ευρώπη με κοινούς αμυντικούς θεσμούς, βλ. Christian Pineau, «Η Συνθήκη της Ρώμης για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα», ''Ιστορία'', 108 (Ιούνιος 1977), 33.. Δύο Διασκέψεις των έξι υπουργών Εξωτερικών της ΕΚΑΧ, τον Ιούνιο του 1955 στη Μεσσήνη και το Μάιο του 1956 στη Βενετία έθεσαν τις βάσεις για την ανάπτυξη της Οικονομικής Συνεργασίας και τη συγκρότηση μιας κοινής αγοράς, χωρίς εσωτερικούς και με κοινούς εξωτερικούς δασμούς, προετοιμάζοντας έτσι την υπογραφή της Συνθήκες της Ρώμης (1957), λίγο αργότερα.

== Ίδρυση ==
Image:EGKS.png|right|170px|thumb|Οι πρώτες χώρες μέλη της ΕΟΚ με βάση τη συνθήκη της Ρώμης
Στις 25 Μαρτίου 1957 υπεγράφη στη Ρώμη από τις αντιπροσωπείες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα|ΕΚΑΧ, δηλαδή από το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία και τη Δυτική Γερμανία η ομώνυμη Συνθήκες της Ρώμης (1957), (1957)|συνθήκη με την οποία ιδρυόταν η '''Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα'''. Μ’ αυτήν ίδρυαν τον υπερεθνικό οργανισμό που θα εγκαθίδρυε και θα συντόνιζε την Κοινή Αγορά που θα επέτρεπε την ελεύθερη μετακίνηση ''ανθρώπων'', ''αγαθών'', ''υπηρεσιών'', ''εργασιών'' και ''κεφαλαίων'', κατά τα πρότυπα του Διαφωτισμός|Διαφωτισμού και της επιγραμματικής εκφράσεως ''laissez faire, laissez aller, laissez passer''. Με την ίδρυσή της, τα κράτη μέλη εκχώρησαν το κυριαρχικό δικαίωμα της δασμολογικής πολιτικής, το οποίο περιήλθε στη δικαιοδοσία των οργάνων της ΕΟΚ, τα οποία θεσμοθετήθηκαν από τη Συνθήκη της Ρώμης, αλλά και από την παλαιότερη Συνθήκη των Παρισίων (1951) με την οποία είχε ιδρυθεί η ΕΚΑΧ.

== Στόχοι και επιδιώξεις ==
Σε αντίθεση με τη συνθήκη των Παρισίων, η συνθήκη δημιουργίας της ΕΟΚ ήταν απλώς ένα γενικό πλαίσιο δράσης. Με εξαίρεση την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ)Η ΚΑΠ παρέμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα ένα από τα κυριότερα πεδία άσκησης κοινής πολιτικής των χωρών μελών, λόγω ίσως και της ιδιαίτερης σημασίας που κατέχει ο αγροτικός τομέας σε πολλά από τα μέλη (Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Ελλάδα, Ισπανία). Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τις δεκαετίες '70, '80 και '90 εκπροσωπεί πάνω από το ήμισυ του γενικού προϋπολογισμού της κοινότητας. και την τελωνιακή ένωση απλώς απαριθμούσε στόχους, αφήνοντας στους θεσμούς την ελευθερία δράσης για την εκπλήρωσή τους. Έτσι οι κοινοτικοί θεσμοί αποκτούσαν έναν αποφασιστηκό ρόλο στην προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αν και οι εξουσίες τους περιορίζονταν σε σχέση με τη συνθήκη των Παρισίων στον οικονομικό τομέα.

Αν και απώτερος σκόπός της ΕΟΚ ήταν η προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, σε πρώτη φάση δώθηκε προτεραιότητα στην οικονομική συνεργασία, στην υποβοήθηση της ανάπτυξης και στην εξάληψη των οικονομικών ανισοτήτων. Η οικονομική ολοκλήρωση επελέγη ως μέσο για επίτευξη της βελτίωσης της οικονομικής αλλά και της κοινονικής ευημερίας και εν τέλει για την προώθηση και της πολιτικής ολοκλήρωσης.

Για την ΕΟΚ ετέθη ο στόχος της ισόρροπης και σταθερής οικονομικής ανάπτυξης μέσω:
*Της δημιουργίας ενός ενιαίου χώρου χωρίς εσωτερικά σύνορα που θα επέτρεπε την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων, κεφαλαίων και εμπορευμάτωνΗ εγκαθίδρυση της Κοινής Αγοράς (Ενιαία Εσωτερική Αγορά) έλαβε χώρα κυρίως την περίοδο 1985-1992 με την υιοθέτηση διαφόρων νομικών προτάσεων των κοινοτικών οργάνων που οδήγησαν στην κατάργηση των φυσικών, τεχνικών και φορολογικών εμποδίων. Η φορολογική εναρμόνιση (με την εφαρμογή κοινής έμμεσης φορολογίας) αποτελούσε ένα από τα κυριότερα ζητήματα, στην επιδίωξη της εξάλειψης των διαφόρων ανισοτήτων, η οποία παρόλη την προεργασία παραμένει ένα ζητούμενο..
*Της εφαρμογής κοινής δασμολογικής πολιτικής προς τις τρίτες χώρες.
*Την προστασία των ασθενέστερων χωρών, περιφερειών αλλά και κοινωνικών ομάδων (μέσω των διαφόρων προγραμμάτων περιφεριακής ανάπτυξης, της ΚΑΠ και των επιχειρησιακών πλαισίων).
*Της ίδρυσης μιας κοινής οικονομικής και νομισματικής ένωσης και την μελλοντική (για τα δεδομένα της εποχής) προοπτική ενός κοινού νομίσματος.

Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων προωθήθηκαν μια σειρά από δραστηριότητες που περιελάμβαναν:
#Τη σταδιακή κατάργηση όλων των δασμών, των ποσοτικών περιορισμών και των μέτρων προστατευτισμού μεταξύ των κρατών μελών.
#Κοινή εμπορική πολιτική προς τις τρίτες χώρες.
#Κοινή πολιτική σχετικά με την είσοδο και τη μετακίνηση προσώπων στην κοινή αγορά, είτε από τα κράτη μέλη, είτε από τρίτα κράτη.
#Κοινή πολιτική στον τομέα της γεωργίας, της αλιείας (ΚΑΠ), της ενέργειας και σταδιακά σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.
#Σταδιακή εφαρμογή κοινών κανόνων προστασίας της αγοράς και κρατικού παρεμβατισμού σ' αυτήν.
#Την ενίσχυση της ανταγωνιστηκότητας της βιομηχανίας.
#Την ενίσχυση της οικονομικής συνοχής, μέσω διαφόρων κοινοτικών προγραμμάτων.
#Την προώθηση της έρευνας και της τεχνολογίας, καθώς και την ενίσχυση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης.
Παρά τη σημαντική πρόοδο οι περισσότερες από αυτές τις δραστηριότητες άρχισαν να δίνουν καρπούς μόλις στα μέσα της δεκαετίας του '90 και ακόμη και τώρα αποτελούν σε μεγάλο βαθμό ζητούμενο. Από αυτής της απόψεως, κύρια συμβολή της ΕΟΚ, μέχρι την ίδρυση της ΕΕ ήταν η προεργασία, μέσω της σύνταξης των νομικών κειμένων, των συμβάσεων και βέβαια της προετοιμασίας των συνειδήσεων των πολιτών των χωρών μελών.

== Ιστορική Εξέλιξη ==
Εν αντιθέσει προς την ΕΑΚ που καταψηφίστηκε από το Γαλλικό κοινοβούλιο, η συνθήκες της Ρώμης επικυρώθηκαν σύντομα και χωρίς προβλήματα. Παράλληλα οι δύο συνθήκες συμπληρώθηκαν από μια σειρά πρωτόκολλα που υπογράφτηκαν στις Βρυξέλλες στις 17 Απριλίου 1957Με τα πρωτόκολλα αυτά καθοριζόταν το καθεστώς λειτουργίας του Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και της Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.. Την 1 Ιανουαρίου|1η Ιανουαρίου 1958 άρχισε η λειτουργία των οργάνων της ΕΟΚ με έδρα τις Βρυξέλλες.
Την περίοδο αυτή η κύρια αντίδραση προερχόταν από τη Μεγάλη Βρετανία, η οποία σε συνεργασία με Σκανδιναβικές κυρίως χώρες προχώρησε το 1960 στην ίδρυση της Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών|Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ).

Παράλληλα όμως είχαν αρχίσει να προχωρούν οι εργασίες για τη συγκρότηση μιας κοινής αγοράς. Έτσι την 1η Ιανουαρίου 1959 πραγματοποιείται η κατάργηση των πρώτων τελωνιακών δασμών, ενώ από το 1961 άρχισε η επεξεργασία της Κοινή Αγροτική Πολιτική|ΚΑΠ|Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), η οποία θα συμφωνηθεί τον Ιανουάριο του 1962, βασιζόμενη στην αρχή της προστασίας του αγροτικού εισοδήματος. Μέχρι την 1 Ιουλίου|1η Ιουλίου 1968 θα καταργηθούν όλοι οι εσωτερικοί δασμοί μεταξύ των έξι.

Από το 1958 όμως, η άνοδος του στρατηγού Σαρλ ντε Γκωλ|ντε Γκώλ στο προεδρικό αξίωμα δυσχέρανε την πρόοδο των εργασιώνΟ στρατηγός Σάρλ ντε Γκώλ ήταν αντίθετος προς την ιδέα της μεταβίβασης κυριαρχικών δικαιωμάτων από τα κράτη στην Ευρωπαϊκή επιτροπή.. Η πρώτη κρίση ήρθε το 1963, με την άσκηση «Βέτο» στην αίτηση ένταξης της Μ. Βρετανία στην ΕΟΚ, πράξη που επαναλήφθηκε το 1967. Η κρίση θα γίνει εντονότερη μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για την ΚΑΠ. Οι αντιθέσεις θα επιχειρηθεί να συμβιβαστούν το Σεπτέμβριο του 1965 με την εισαγωγή της αρχής της ομοφωνίας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Τελικά μετά την άνοδο του Πομπιντού θα επαναληφθούν οι συζητήσεις.

Το 1965 με τη Συνθήκη Συγχώνευσης τα όργανα των ΕΚΑΧ, ΕΟΚ και ΕΚΑΤ θα συγχωνευθούνΗ συνθήκη θα τεθεί σε εφαρμογή από το 1967.. Το Δεκέμβριο του 1969 θα συγκληθεί διάσκεψη κορυφής στη Χάγη, με την οποία θα αρχίσει η εφαρμογή της τελικής φάσης των προβλέψεων της συνθήκης της Ρώμης. Στη συνάντηση αυτή θα καθοριστούν οι οικονομικοί πόροι της Κοινότητας, οι όροι χρηματοδότησης της ΚΑΠ, το εύρος των εξουσιών των κοινοτικών οργάνων και οι όροι διεύρυνσης της Κοινότητας.

Από τη δεκαετία του ’60 η ΕΟΚ θα αρχίσει να αναπτύσσει σχέσεις τρίτες χώρες. Το 1959 η Ελλάδα και το 1961 η Τουρκία υποβάλλουν αίτηση συνδέσεως. Το 1963 υπογράφει με 18 αφρικανικές χώρες τη Σύμβαση της Γιαουντέ με την οποία εξασφαλιζόταν η πενταετής συνεργασία μεταξύ των συμβαλλομένων μερών. Το 1975 υπογράφεται η σύμβαση της Λομέ για την οικονομική συνεργασία μεταξύ της ΕΟΚ και με 45 αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού. Σταδιακά μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’70 θα υπογραφούν πάνω από 250 διμερείς συμφωνίες μεταξύ Κοινότητας και τρίτων χωρών.

Image:EC1990.png|left|180px|thumb|Η ΕΟΚ της Συνθήκης του ΜάαστριχτΣτη διάσκεψη του Παρισιού το 1974 συμφωνήθηκε η ίδρυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Λίγο αργότερα (1976) ιδρύεται και το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα. Από το 1985 εγκαινιάζεται η εις βάθος τροποποίηση των ιδρυτικών συνθηκών με σκοπό την εμβάθυνση της ενοποίησης. Το 1986 υιοθετήται από την επιτροπή η Ευρωπαϊκή σημαία. Το Φεβρουάριο του 1986 υπογράφεται η Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη με την οποία θεσμοθετούνται οι αναγκαίες ρυθμίσεις για την εγκαθίδρυση της ενιαίας εσωτερικής αγοράς. Παράλληλα παραχωρούνται περισσότερες εξουσίες στα κοινοτικά όργανα για τη διαμόρφωση πολιτικής.


Παράλληλα κατά τις δεκαετίες του '70 και του '80 η ΕΟΚ σταδιακά επεκτείνεται με την ένταξη σ' αυτήν της Μ. Βρετανίας, της Ιρλανδίας και της Δανίας το 1973, της Ελλάδας το 1981 και της Ισπανίας και Πορτογαλίας το 1986.

Τον Φεβρουάριο του 1992 στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας υπογράφεται από τις αντιπροσωπείες των 12 χωρών-μελών η ομώνυμη Συνθήκη του Μάαστριχτ|συνθήκη με την οποία ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Με την ίδια συνθήκη η αφερείται από τον τίτλο της ΕΟΚ ο προσδιορισμός "οικονομική", επισημαίνοντας την αλλαγή του χαρακτήρα της ΕΟΚ, η οποία έπαυε πλέον να έχει μόνο οικονομικό χαρακτήρα.

== Παραπομπές ==



== Βιβλιογραφία ==
*Γέμτος Α. Π., «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα»,'' Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάννικα'', 25, 158-160, Αθήνα 1996.
*Ελευθεροτυπία,''Ιστορικά'', 240 (10 Ιουνίου 2004).
*Ιωακειμίδης Π., «Ευρωπαϊκή Ένωση-Ευρωπαϊκή Κοινότητα»,'' Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάννικα'', 25, 147-155, Αθήνα 1996.
*—, ''Ευρωπαϊκή Πολιτική Ένωση'', Αθήνα 1993.
*Μαρδάς Δημήτρης, «Ευρωπαϊκή ενότητα», ''Ιστορία'', 152 (Φεβρουάριος 1981, 96-99.
*Ντόκος Π. Θάνος, «30 χρόνια ΕΟΚ», ''Ιστορία'', 244 (Οκτώβριος 1988), 26-34.
*Pineau Christian, «Η Συνθήκη της Ρώμης για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα», ''Ιστορία'', 108 (Ιούνιος 1977), 32-34.
*Τσούκαλης Λ., ''Η Νέα Ευρωπαϊκή Οικονομία'', Αθήνα 1994.

{{Χρονοδιάγραμμα-ΕΕ}}

Κατηγορία:Κοινότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης

  • bg:Европейска общност

  • bs:Evropska ekonomska zajednica

  • ca:Comunitat Europea

  • cs:Evropské společenství

  • cy:Cymuned Ewropeaidd

  • da:Europæiske Fællesskab

  • de:Europäische Gemeinschaft

  • el:Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα

  • en:European Economic Community

  • eo:Eŭropa Ekonomia Komunumo

  • es:Comunidades Europeas

  • eu:Europako Ekonomia Erkidegoa

  • fi:Euroopan yhteisö

  • fr:Communauté européenne

  • gl:Comunidade Económica Europea

  • hr:Europska ekonomska zajednica

  • hu:Európai Közösség

  • id:Komunitas Eropa

  • io:Europana Komuneso

  • is:Evrópubandalagið

  • it:Comunità Europea

  • ja:欧州共同体

  • ko:유럽 공동체

  • lt:Europos Ekonominė Bendrija

  • mk:Европска Економска Заедница

  • nl:Europese Gemeenschap

  • oc:Comunautat Economica Europèa

  • pl:Wspólnota Europejska

  • pt:Comunidade Económica Europeia

  • ro:Comunitatea Europeană

  • ru:Европейское сообщество

  • sl:Evropska skupnost

  • sv:Europeiska gemenskapen

  • sw:Jumuiya ya Kiuchumi ya Ulaya

  • tr:Avrupa Topluluğu

  • uk:Європейські спільноти

  • zh:欧洲共同体




  • en:European Economic Community

  • eo:Eŭropa Ekonomia Komunumo

  • es:Comunidades Europeas

  • eu:Europako Ekonomia Erkidegoa

  • fi:Euroopan yhteisö

  • fr:Communauté européenne

  • gl:Comunidade Económica Europea

  • hr:Europska ekonomska zajednica

  • hu:Európai Közösség

  • id:Komunitas Eropa

  • io:Europana Komuneso

  • is:Evrópubandalagið

  • it:Comunità Europea

  • ja:欧州共同体

  • ko:유럽 공동체

  • lt:Europos Ekonominė Bendrija

  • mk:Европска Економска Заедница

  • nl:Europese Gemeenschap

  • oc:Comunautat Economica Europèa

  • pl:Wspólnota Europejska

  • pt:Comunidade Económica Europeia

  • ro:Comunitatea Europeană

  • ru:Европейское сообщество

  • sl:Evropska skupnost

  • sv:Europeiska gemenskapen

  • sw:Jumuiya ya Kiuchumi ya Ulaya

  • tr:Avrupa Topluluğu

  • uk:Європейські спільноти

  • zh:欧洲共同体